ΠτΔ στο νέο Αρχηγό: Αναλαμβάνετε την ευθύνη για αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Δύναμης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη ότι «η απόφαση του διορισμού σας βασίστηκε στην ακαδημαϊκή κατάρτιση και τα προσόντα σας, αλλά πέραν αυτών και πρωτίστως, στο ακέραιο του χαρακτήρα σας, την εργατικότητα, την επαγγελματικότητα και την αμεροληψία που έχετε επιδείξει υπηρετώντας από το 1977 το Αστυνομικό Σώμα τελώντας σε διάφορες θέσεις, φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του Υπαρχηγού.

Αναλαμβάνοντας το τιμητικό και καθόλα υπεύθυνο αξίωμα του Αρχηγού της Αστυνομίας, αναλαμβάνετε παράλληλα, σε μία ομολογουμένως δύσκολη στιγμή, την ευθύνη για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Δύναμης.

Υπό το πρίσμα αυτό δρώντας σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και των δεσμευτικών υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες, σας καλώ από τη θέση του Αρχηγού να καταβάλετε το άπαν των δυνάμεων σας για την πάταξη του εγκλήματος, λειτουργώντας πάντοτε με γνώμονα την αξιοκρατία και τη χρήστη διοίκηση.

Προς τον σκοπό αυτό ανεπηρέαστος και αμερόληπτος να επιδείξετε μηδενική ανοχή έναντι του οποιουδήποτε εγκληματικού στοιχείου και της όποιας αμέλειας ή μη εφαρμογής του νόμου και της τάξης.

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αστυνομικό Σώμα, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραγνωρίζουμε ότι στις τάξεις του Σώματος υπάρχουν πολύ αξιόλογα στελέχη.

Αποτελεί δική σας ευθύνη να εντοπίσετε και να αξιοποιήσετε τους καλύτερους, αλλά και να θέσετε προ των ευθυνών τους όσους δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το έργο τους για την περιφρούρηση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση των όποιων εγκλημάτων.

Δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας που έχετε διαγράψει στις τάξεις της Αστυνομίας, και ως έχετε διαχρονικά πράξει σε αγαστή και άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους σας, με τον πρώην Αρχηγό αλλά και τους υφιστάμενούς σας, καθώς και τις πολιτικές Αρχές, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος των προσδοκιών που συνοδεύουν τον διορισμό σας, τόσο των δικών μου όσο και των μελών της Δύναμης και ευρύτερα της κυπριακής κοινωνίας.

Δεν παραγνωρίζω πως την ίδια ώρα διαδέχεσθε τον απερχόμενο Αρχηγό, ο οποίος αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο όσον αφορά την αναδιοργάνωση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομικής Δύναμης.

Έναν Αρχηγό, ο οποίος σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και μαζί σας προχωρήσατε στην υιοθέτηση αξιοκρατικών κριτηρίων τόσο για την πρόσληψη, όσο και την ανέλιξη των μελών της Δύναμης.

Την ίδια στιγμή δεν μπορώ να παραγνωρίσω τη σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στην έγκαιρη πρόληψη σοβαρών εγκληματικών ενεργειών.

Δυστυχώς, εξαιτίας της ασύγγνωστης αμέλειας μεμονωμένων περιπτώσεων μελών του Σώματος σχετικά με ελλείποντα πρόσωπα είχαμε μία ανατροπή όσον αφορά τον σεβασμό του κύρους της Αστυνομικής Δύναμης, με συνέπεια να ευρεθώ υποχρεωμένος να πάρω την όχι ευχάριστη δια εμέ απόφαση, προκειμένου να σωθεί το κύρος της Δύναμης.

Όπως ανέφερα στην επιστολή παύσεως που απέστειλα στον πρώην Αρχηγό απέστειλα: « ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του».

Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω για τη βούλησή μας, αναγνωρίζοντας τυχόν λάθη, στρεβλώσεις ή και ανεπάρκειες, να συνεχίσουμε στη βάση της στοχευμένης πολιτικής που μέχρι στιγμής υιοθετήσαμε τις καθοριστικές αλλαγές και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Αστυνομία Κύπρου να καταστεί σύγχρονη και πιο αποτελεσματική, ικανή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Συγχαίροντας σας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ευχόμενος κάθε επιτυχία στην επιτέλεση τους, θέλω να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό σας, συνδράμοντας το απαιτητικό έργο σας».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι στιγμές που διέρχεται αυτές τις μέρες το Αστυνομικό Σώμα, η κοινωνία και το κράτος είναι πραγματικά πολύ δύσκολες και συγκλονιστικές.

Τα στυγερά, αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκλήματα που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες έχουν συγκλονίσει όλους. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, ορθή επαγγελματική κατάρτιση, αρτιότητα και πλήρη εφαρμογή διαδικασιών και πρωτοκόλλων. Καταβλήθηκαν συνεχείς προσπάθειες ώστε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφάλεια και ευημερία. Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν αρκετά.

Οι οδυνηρές εξελίξεις των ημερών και η απώλεια ανυπεράσπιστων αθώων γυναικών και παιδιών που είχαν έρθει στη χώρα μας προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό το γόητρο, την τιμή και την υπόληψη της κυπριακής Αστυνομίας αναδεικνύοντας αδυναμίες, κενά και παραλείψεις. Για αυτό, εκπροσωπώντας το Αστυνομικό Σώμα, θέλω να εκφράσω τη λύπη και τον αποτροπιασμό μου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και να πω ένα μεγάλο συγγνώμη γιατί δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτές τις αθώες και ανυπεράσπιστες ψυχές που με τόσο τραγικό και ειδεχθή τρόπο οδηγήθηκαν στον θάνατο».

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν αναλάβει το κόστος και την ευθύνη λόγω της τραγικής κατάστασης που δημιουργήθηκε συνεπεία των πιθανών λαθών ή και παραλείψεων μελών και στελεχών της Αστυνομίας.

Επεσήμανε ότι τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο πρώην Αρχηγός επιτέλεσαν ένα σημαντικό έργο που αφορά την πρόοδο, την ευημερία, την εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό, τη συνεργασία με τον πολίτη και Αστυνομίες και Οργανισμούς άλλων κρατών και άφησαν το στίγμα τους στο Αστυνομικό Σώμα, ευχαριστώντας τους για την άψογη συνεργασία που είχαν.

Ανέφερε ακόμη ότι οι κρισιμότητα των στιγμών δεν χωράνε πολλά λόγια και σπατάλη χρόνου, σημειώνοντας ότι «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τη δικαιολογημένη αντίδραση της κοινής γνώμης, την οποία πλήρως κατανοούμε, θα πράξω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, σε πλήρη συνεχή και αγαστή συνεργασία με τον νέο πολιτικό προϊστάμενο μας και τη λοιπή ηγεσία του Σώματος ώστε να ανακτήσουμε πάλι το χαμένο έδαφος, να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Αστυνομία, τα στελέχη και μέλη της που στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν καθημερινά ένα σημαντικό και αξιοζήλευτό έργο».

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής που εργάζονται με στόχο την εξιχνίαση των στυγερών εγκλημάτων, καθώς και προς τους πολίτες που συνδράμουν το έργο των Αρχών.

Σημείωσε ότι «θα επιστρτεύσουμε κάθε ικμάδα δύναμης, γνώσης και εμπειρίας για να δώσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι πρέπει να εμπιστευθεί και πάλι την Αστυνομία διότι τα όποια πιθανά λάθη, παραλείψεις ή και αμελείς πράξεις μελών μας θα εντοπιστούν, διορθωθούν και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου αυτές αναλογούν».

Τέλος είπε ότι η Αστυνομία είναι δίπλα στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά και φυλετικά σύνδρομα, με αμεροληψία και επαγγελματισμό, σημειώνοντας ότι «οι στόχοι και το πρόγραμμα διακυβέρνησης σας κ. Πρόεδρε ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο φάρος, η πυξίδα και η καθοδήγηση μας»