ΠτΔ: Στήριξη στη δράση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

ΠτΔ: Στήριξη στη δράση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση για το 2017 της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά.

Επιδίδοντας την έκθεση η κα Κουρσουμπά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η έκθεση αποτυπώνει το έργο του θεσμού, αλλά και ένα όραμα για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε παιδοκεντρική κοινωνία. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την εμπιστοσύνη που η κοινωνία δείχνει προς τον θεσμό και αυτό φαίνεται και από τα παράπονα που αυξάνονται σε συνεχή βάση.

Το 2017 είχαμε 531 νέα παράπονα, δηλαδή πέραν του 10,5% αύξηση από την προηγούμενη χρονιά. Το 35% εξ αυτών αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης, το 20% την οικογένεια, το 11% θέματα επιδομάτων και το 11% θέματα βίας».

Πρόσθεσε ότι το 2017 το Γραφείο της Επιτρόπου μελέτησε διάφορα θέματα που αφορούν τον χώρο της παιδείας και έκανε παρατηρήσεις. «Σημειώνω με ικανοποίηση ότι προωθήθηκαν κανονισμοί για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όπου λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις μας», είπε η κα Κουρσουμπά.

Επεσήμανε ακόμη ότι μεγάλο και διαχρονικό είναι το θέμα που αφορά παιδιά με αναπηρίες, καθώς και θέματα όπως η λειτουργία επαρχιακών επιτροπών και ο αριθμός σχολικών συνοδών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατόπιν εισήγησης της Επιτρόπου συστάθηκε ανεξάρτητη επιτροπής εμπειρογνωμόνων που καταρτίστηκε πέρσι για εξέταση διαφόρων θεμάτων.

Αναφερόμενη σε διάφορα προβλήματα που εξετάζει η Επίτροπος, η κα Κουρσουμπά σημείωσε το θέμα των παιδιών που βιώνουν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σε δυσλειτουργικές οικογένειες, τα διαχρονικά προβλήματα στο μοντέλο κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται και σημείωσε ότι «βλέπω με ικανοποίηση ότι κινείται το Υπουργείο προς την κατεύθυνση εισηγήσεων μας».

Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την εξαγγελία από τον αρμόδιο Υπουργό για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και είπε ότι πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση νομοθεσιών.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχει προς τον θεσμό του Επιτρόπου και στην προώθηση δικαιωμάτων παιδιού, για το ότι τα τελευταία χρόνια οι Υπουργοί δέχονται τις συστάσεις και παρεμβάσεις του θεσμού ως εργαλείο για βελτίωση πρακτικών και πολιτικών. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο για το γεγονός ότι έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκστρατεία του Γραφείου της Επιτρόπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από τη λειτουργία του θεσμού για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας την έκθεση συνεχάρη την κα Κουρσουμπά για το έργο του Γραφείου της, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις και παρατηρήσεις του θεσμού, για αυτό και συμμορφώνονται τα Υπουργεία και σημειώνεται βελτίωση σε διάφορα θέματα, όπως είναι η πρόσληψη δεκάδων συνοδών παιδιών.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε το κράτος να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες που παρουσιάζονται και για να εναρμονίσει πολιτικές και δράσεις που να συνάδουν με τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου.

«Οι επισημάνσεις είναι καλοδεχούμενες για να βελτιώσουμε πρακτικές που μέχρι σήμερα δεν ανταπέδιδαν τα όσα το κράτος οφείλει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «στηρίζω πλήρως και τις δράσεις και τα έργα σας και ιδιαίτερα τα όσα προγραμματίζεται ενόψει της εκστρατείας σας».