ΠτΔ: Σήμερα είναι μέρα περισυλλογής, αναδρομής και προβληματισμού

Η σημερινή είναι μέρα περισυλλογής και αναδρομής είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου της οποίας δέχθηκε τον χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα τιμούμε την επέτειο εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα σίγουρα που μπορεί κανείς να νιώθει περήφανος για την απελευθέρωση του τόπου μας από τον αποικιακό ζυγό.

Την ίδια ώρα, πιστεύω πως είναι και μια μέρα περισυλλογής. Μια μέρα αναδρομής στα όσα σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, δικοινοτικών διαταραχών, αλλά και εμφύλιου σπαραγμού, οδήγησαν στην αξιοποίηση από τη Χούντα των Αθηνών με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Χρειάζεται (προβληματισμός) και είναι μέρα προβληματισμού.

Μέρα προβληματισμού για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και ταυτόχρονα μια μέρα αποτίμησης του πού σήμερα βρισκόμαστε, από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε.

Από τη μια με κολοβωμένη την πατρίδα, αλλά και από την άλλη με ένα κράτος το οποίο έχει κατορθώσει μέσα από τους κόπους, τους μόχθους, τις θυσίες του κυπριακού λαού, να προκόψει, να ενταχθεί στην ΕΕ και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Αλλά για να υπάρχει βεβαίως προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος που να απολαμβάνει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για αυτό και κάνω έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες να συνειδητοποιήσουν ότι η προκοπή προϋποθέτει αναγνώριση και αλληλοσεβασμό. Αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του κυπριακού λαού. Και των δικών τους και των δικών μας.

Ο τερματισμός πριν και πάνω από όλα της κατοχής, των όποιων εξαρτήσεων από τρίτους, αλλά και της υλοποίησης κατά γράμμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μόνο έτσι πιστεύω μπορεί να πάμε μπροστά.

Θέλω να εκφράσω την περηφάνια μου σήμερα για αυτό που η Εθνική Φρουρά παρουσίασε. Ένα άρτια εξοπλισμένο και άρτια εκπαιδευμένο στρατό. Δεν τον χρειαζόμαστε επειδή στόχος μας είναι η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, αλλά τον έχουμε ανάγκη για να προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περαιτέρω επιβουλές».

Check Also

Το Ευρωκοινοβούλιο μίλησε… στην Κύπρο δεν άκουσαν

Το Ευρωκοινοβούλιο μίλησε… στην Κύπρο δεν άκουσαν Στην ελληνική μυθολογία,επειδή ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά …

15 καταγγελίες πολιτών και 3 υποστατικών για παραβίαση των μέτρων covid

Σε 15 καταγγελίες πολιτών και τρεις υποστατικών, προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο, μετά από …