ΠτΔ: Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν στη βάση του Συντάγματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της ΟΝΕ, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει τα όσα λαμβάνουν χώρα μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αναμένω από τους θεσμούς, όπως αναμένει και ο κυπριακός λαός, να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι προσωπικά τα θέματα Εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε, επαναλαμβάνω, να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, και αυτά δεν είναι τα αισθήματα τα δικά μου, είναι και τα αισθήματα του κυπριακού λαού και, επαναλαμβάνω, οι θεσμοί οφείλουν να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος.

Υπάρχει Σύνταγμα. Η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία και ερωτηθείς τι να αναμένουμε σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Τουρκία, έχουμε επισκέψεις της κας Ολγκίν στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, μετά στην Κύπρο, ήδη έχουν καθοριστεί οι δύο συναντήσεις που θα έχω μαζί της και αναμένουμε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασυνδέουν τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά με πρόοδο στο Κυπριακό, να δούμε στην πράξη το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εκείνο που μπορώ να πω από δικής μας πλευράς είναι ότι είμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν θετικά δεδομένα για όλους και ας ελπίσουμε ότι θα καταλήξουμε σε αυτό που επιδιώκουμε που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησα επίσημα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση, έτσι ώστε κάποιες περιοχές της Συρίας να χαρακτηριστούν ασφαλείς περιοχές στη βάση δεδομένων ότι είναι ασφαλείς περιοχές και γνωρίζουμε ότι κάποιες περιοχές είναι. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι κάποιος αριθμός κρατών μελών στήριξε τη δική μας θέση. Να σημειώσω επίσης ότι δεν υπήρξε αντίδραση ή αρνητική τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι στις 2 Μαΐου θα ταξιδέψω μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο.

Ήταν μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα μια εξέλιξη που μέσα στην ολιστική μας προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, και είναι κάτι που μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό».

Ερωτηθείς πότε θα προχωρήσει σε διορισμό Υφυπουργού Μετανάστευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «άμεσα».