ΠτΔ: Παροχή βοήθειας 5 εκατ. ευρώ στο Λίβανο- Διευκολύνσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια

Στη διάθεση της UNIFIL και της διεθνούς κοινότητας έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με στόχο την παροχή βοήθειας προς τον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαθέσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της χώρας μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα πιο πάνω κατά τη διάρκεια σημερινού διεθνούς συνεδρίου, που έλαβε χώρα υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, με θέμα την παροχή βοήθειας και ενίσχυσης προς τον λαό του Λιβάνου, μετά την καταστροφική έκρηξη που έλαβε χώρα, στις 4 Αυγούστου, στη Βηρυτό.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν και των Ηνωμένων Εθνών, και σε αυτό πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων.

Στην Παρέμβαση του κατά τη τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέκεται αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου και εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια προς τον Λίβανο.

«Η Κύπρος πάντοτε διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με τον Λίβανο και προσέφερε ένα ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες Λιβανέζους πρόσφυγες κατά τους εμφυλίους πολέμους του 1976 και του 2006, και τώρα και πάλι είναι έτοιμη να προσφέρει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για ανακούφιση του λαού του Λιβάνου», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, «η Κυπριακή Κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, καθώς και την αεροπορική Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’, όπως επίσης και τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, στη διάθεση της UNIFIL, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, για την όποια ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια κριθεί αναγκαία.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει ήδη αποστείλει στον Λίβανο συνεργεία διάσωσης και είναι έτοιμη να προσφέρει την επιπρόσθετη οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί από τoν φίλο Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Αούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι «πέραν των πέντε τόνους υλικών έχουν σταλεί  στη Βηρυτό, ενώ άλλοι 40 τόνοι θα αποσταλούν αύριο, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών, είδη ένδυσης και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Αυτή η βοήθεια, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να αποστέλλεται και τις επόμενες εβδομάδες, αφού η ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών, και προς τον σκοπό αυτό και ο ίδιος έχω απευθύνει έκκληση, ήταν συγκινητική και αντανακλά την προθυμία τους, εν μέσω μάλιστα διεθνούς πανδημίας, να βοηθήσουν τους αδελφούς από τον Λίβανο».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διεθνής κοινότητα θα σταθεί αλληλέγγυα στον Λίβανο και θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, ώστε η χώρα να ξεπεράσει μια τεράστια κρίση.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν όπως οι χώρες τους καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να βοηθήσουν τον Λίβανο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη διεθνή τηλεδιάσκεψη ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄,  ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί, επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πλειάδα άλλων ηγετών κρατών και Κυβερνήσεων.