ΠτΔ: Ο ναυτιλιακός τομέας εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη χθες στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κυπριακή ναυτιλία και να προωθήσουν περαιτέρω την κυπριακή σημαία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη συνεχή στήριξη του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επίγνωση του σημαντικού ρόλου της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο ναυτιλιακός τομέας εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί σταθερότητα η οποία αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τους μακροπρόθεσμούς σχεδιασμός και τις επενδύσεις στη χώρα.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να εισάγει τους απαραίτητους μηχανισμούς για ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του τομέα αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης. Ανέφερε ότι αναδύονται νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που συνδέονται επίσης με την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή μας, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την εθνική μας οικονομία.

Aναμφίβολα, είπε, οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή μας εξαλλάσσονται ραγδαία και η Κύπρος ζητά τη θέση που της αξίζει σε αυτές τις εξελίξεις διαβεβαιώνοντας ότι κάνουμε τα πάντα για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με γείτονα χώρα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ναυτιλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να ξεπεραστούν ζητήματα στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα οδηγήσει στην άρση των τουρκικών απαγορευτικών μέτρων για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

Τέλος, ανέφερε, ότι είναι πεπεισμένος πως η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει ανοίγοντας τον δρόμο για νέα επιτεύγματα και λαμπρότερο μέλλον για την κυπριακή ναυτιλία.