ΠτΔ: Ο κ. Κόλιν Στιούαρτ έχει προκληθεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ έχει προκληθεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για να τιμηθούν οι επαγγελματίες υγείας που προσέφεραν στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, είπε ότι «δεν θέλω να θεωρήσω ότι ελέχθη κάτι ανάλογο. Θα αναμένουμε μέχρι αύριο, έχει προκληθεί ο κ. Στιούαρτ για να αποκαταστήσει την πραγματικότητα. Εάν όντως ελέχθη κάτι ανάλογο, το ελάχιστο που θα μπορούσε να λεχθεί είναι ότι δεν μιλούμε πια για εκπρόσωπο των ΗΕ, αλλά για εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Αναφορικά με την παναπεργία που έλαβε χώρα σήμερα για την ΑΤΑ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις επέρριψαν ευθύνη στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επέρριψαν ευθύνες στην Κυβέρνηση γιατί επανέφερε τον θεσμό το 2017 όταν ήταν η Κυβέρνηση αυτών που φωνασκούσαν σήμερα που την κατήργησε. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο να υπάρχει και λογική.

Καταργήθηκε όχι επί παρούσης Κυβέρνησης. Η παρούσα διακυβέρνηση επανέφερε την ΑΤΑ και στηρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ΑΤΑ, πλην όμως, για να υπάρχει μια συμφωνία απαιτείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων μια συμφωνία.

Υπήρξε ένα χάσμα θέσεων μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών, για αυτό και απέτυχε. Δεν είναι αρκετό η Κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει και η σταδιακή εφαρμογή θα ήταν η ιδανικότερη. Η άλλη πλευρά που είναι οι εργοδότες διαφωνούν. Συνεπώς, χρειάζεται περαιτέρω διάλογος. Και δεν δέχομαι, ιδιαίτερα, να κάνουν μαθήματα ή και να φωνασκούν. Άκουα μια κυρία σήμερα που φωνασκούσε για κάτι το οποίο θα έπρεπε να απολογείται προς τους εργαζόμενους».