ΠτΔ: Ορατό το ενδεχόμενο τριμερούς διάσκεψης τον Οκτώβριο

Φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς συνάντησης να είναι ορατό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης , ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε δηλώσεις του, στην έδρα των ΗΕ, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική συνάντηση.

Εξέθεσα στον ΓΓ τις δικές μας θέσεις, ότι είμαστε έτοιμοι δηλαδή για μια συμφωνία όρων αναφοράς, προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και, βεβαίως, το πλαίσιο του ΓΓ, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου από τον ίδιο.

Του έχω πει ότι είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθούμε σε μια τριμερή, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 (Αυγούστου) και στις πρώτες ώρες μετά την άφιξη της κας Λουτ (στην Κύπρο).

Αυτό που θέλω να πω είναι να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την ετοιμότητα του ΓΓ να συνεργαστεί με τα μέρη, και φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό, όπως επίσης, ενδεχομένως, και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, να συγκληθεί και μια άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές που αφορούν και τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο, όπως λέει ο κ. Τσαβούσογλου, των συζητήσεων. Η δική μας πλευρά ήταν απόλυτα ξεκάθαρη ως προς αυτό τον στόχο».

Ερωτηθείς πότε τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την τριμερή συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο ΓΓ. Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη».

Κληθείς να πει αν κατά τη συνάντηση έχει μιλήσει στον ΓΓ για την πρόθεση ή τις σκέψεις του για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτά θα τα πούμε μετά».