ΠτΔ: Οι Τ/κ πρέπει να αποφασίσουν να αποκόψουν το ομφάλιο λώρο με την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας τη Δεύτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου για την έκβαση της Διάσκεψη για την Κύπρο στον στο Κραν Μοντάνα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει οι Τ/κ  να αποφασίσουν να αποκόψουν το ομφάλιο λώρο με την Τουρκία.

Σε ερωτηση  εάν είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας να γίνουν αποδεκτές οι παράμετροι που έθεσε ο ΓΓ και από την άλλη πλευρά, αν διάσκεψη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το άνοιγμα στις εσωτερικές πτυχές από την πλευράς μας για να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ήταν άνευ ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την Τουρκία με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους μακράν των εξαρτήσεων από την όποια τρίτη χώρα και την Τουρκία.

Πρόσθεσε πως αν απαλλασσόμασταν από την κατοχή και τις εγγυήσεις, αποχωρούσαν από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα, Ε/κ και Τ/κ θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί και ανεχθούμε έστω και κάποιες υποχωρήσεις, που μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις διάρκειας ενός ομαλού κράτους.

Συνεχίζοντας είπε ότι είναι απόλυτος και επιμένει ότι ή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, (Ε/κ και Τ/κ) ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το παρελθόν και τις παρεμβάσεις των εγγυητριών δυνάμεων.

Πρόσθεσε πως από το 1974 η Ελλάδα ουδέποτε παρενέβη στα εσωτερικά μας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την Τουρκία και συνεπώς πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των Τ/κ με την Τουρκία. Διευκρίνισε πως πολύ καλές διμερείς σχέσεις θέλουμε να έχουμε.

Περαιτέρω τόνισε ότι οι Τ/κ πρέπει να αποφασίσουν ή θα είναι μέρος της Τουρκίας ή θα είναι μέρος του κυπριακού κράτους όπως θα διαμορφωθεί μετεξελισσόμενο.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την υπεραισιοδοξία που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους κύκλους για την έκβαση των προσπαθειών και κληθείς να σχολιάσει δηλώσει του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος με βάση την ερώτηση άφησε να νοηθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έκανε στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα αποφύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών τους οποίους σέβεται απόλυτα.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές εκείνους που καλλιεργούσαν κλίμα υπεραισιοδοξίας ότι η υπεραισιοδοξία δεν ήταν ό,τι καλύτερο.

Συνεχίζοντας είπε ότι είχε προειδοποιήσει όταν προγραμματιζόταν η εκτός Κύπρου συζήτηση του εδαφικού αρχικά και στη συνέχεια το ζήτημα των εγγυήσεων ότι δεν είμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι και ως εκ τούτου ενώ θα δημιουργούσαμε προσδοκίες στον κυπριακό λαό, η αποτυχία που θα θεωρείτο βεβαία, θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα, το οποίο θα ήταν εναντίον των προσπαθειών που καταβάλλονται για λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ερωτηθείς αν παραπλανήθηκε από κάποιους και απεδέχθη τη σύγκληση της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι δεν παραπλανήθηκε από κανένα.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού και αν αρνείτο την πρόσκληση του ΓΓ θα έδινε αφορμή να θεωρηθεί ότι ε/κ πλευρά, φέρει την ευθύνη αποφεύγοντας έναν διάλογο, μάλιστα με ημερήσια διάταξη όπως την καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά τη σημασία επίλυσης του θέματος τερματισμού του δικαιώματος επέμβασης ή και των εγγυητικών δικαιωμάτων, όπως και της απόσυρσης των στρατευμάτων.

«Συνεπώς έπραξα αυτό που κατά την άποψη μου θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων φαίνεται ποιος έχει πρόθεση και ποιος όχι, να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς σε πιο πλαίσιο θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να νέα πορεία και κατά πόσο μετά από μια περίοδο περίσκεψης θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες να συνεχίσουν τον διάλογο από το σημείο στο οποίο σταμάτησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής εκ των Ηνωμένων Εθνών εκείνους που θα βοηθήσει, είναι όσους λένε για διαδικασίες εκτός των Ηνωμένων Εθνών κα εκτός των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ, των αρχών του διεθνούς οργανισμού, που θα σημαίνει υλοποίηση σχεδίου Β ή Γ από την Τουρκία.

Συνεχίζοντας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή στρατηγικής και τι εννοούν με αυτό και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξηγηθεί η αλλαγή στρατηγικής από όσους την προβάλλουν.

Ακολούθως δήλωσε βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ώστε να γνωρίζουμε όλοι πέρα από την επικεφαλίδα της προτάσεως και το περιεχόμενο.

Κληθείς να αναφέρει κάτι προς τους εκτοπισμένους ώστε να συνεχίσουν να ελπίσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το δικαίωμα περιουσίας αναγνωρίζεται και εκεί και όπου δεν μπορεί να αποκατασταθεί ο ιδιοκτήτης, προσφέρονται άλλες θεραπείες.

«Αυτό που μπορεί να πει στους εκτοπισμένους και αυτό με έντονα αισθήματα, είπε πως χωρίς διάλογο για τη λύση του Κυπριακού θα παραμείνουν και θα χειροτερεύουν τα πράγματα» διευκρίνισε πως δεν εννοεί ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος χειροτέρευσης θα πρέπει να αποδεχθούν κακή λύση.

Επανέλαβε την εμμονή ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τις αξιώσεις, τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων.