ΠτΔ: Οι Αμμοχωστιανοί έχουν την ολόψυχη συμπαράσταση μου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δήμαρχο κ. Αλέξη Γαλανό και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου οι οποίοι του επέδωσαν υπόμνημα για την Αμμόχωστο.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι η εκδήλωση των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αντί σε οποιοδήποτε οδόφραγμα.

Πρόσθεσε ότι «κατανοώ απόλυτα και τον πόνο και την επιθυμία επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Για την Αμμόχωστο θα ήθελα να παραθέσω μια σειρά από ενέργειες που η Κυβέρνηση ανέλαβε για επιστροφή και δεν παραγνωρίζω τι έκαναν οι προηγούμενοι Πρόεδροι για επιστροφή.

Το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία και συνεπώς δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της άλλης πλευράς οι οποίες εκδηλώνονται με απαράδεκτο τρόπο και οι οποίες εκδηλώθηκαν από τα δηλώσεις του κ. Οζερσάι όσον αφορά τάχα την απογραφή των περιουσιών της περίκλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

Ειδικότερη αναφορά κάνω στις προσπάθειες που κατέβαλα και στην επίσκεψη εδώ του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ τον Μάη 2014 όταν ρητή ήταν η πρόταση προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα στην επανέναρξη του διαλόγου και στην απόρριψη τότε της πρωτοβουλίας από τον Οζερσάι. Τον Ιούλιο του 2014 υπέβαλα μεταξύ των άλλων προτάσεων για ΜΟΕ με βάση τις ενέργειες Μπάιντεν, κατάλογο, προτεραιότητα των οποίων ήταν η καταγραφή της κατάστασης με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου. Τον Μάρτη 2016 κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν συζητείτο το θέμα ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας είχα ύστερα από πρωτοβουλία Ευρωπαίων ηγετών συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου και έθεσα ως κύριο θέμα τη σύσταση διεθνούς επιτροπής με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και εμπειρογνωμόνων, για την καταγραφή καταρχήν της κατάστασης και μετά της απόδοσης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα των λιμανιών της Αμμοχώστου και το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας, αλλά η εισήγηση απορρίφθηκε.

Τον Νοέμβριο του 2016 για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Κυπριακού κατατέθηκαν χάρτες από τουρκοκυπριακής πλευράς στους οποίους περιλαμβάνεται η επιστροφή της Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ότι στις. 4 Αυγούστου του 2017 απέστειλε επιστολή στον ΓΓ, ο οποίος απάντησε στις 18 Αυγούστου επιβεβαιώνοντας ότι τη στήριξη και προσήλωση του στα ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου δόθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ νέο υπόμνημα με ΜΟΕ στο οποίο περιλαμβάνεται η Αμμόχωστος, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου υπέβαλε πρόταση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακκινζτί με πρώτιστο θέμα την Αμμόχωστο. Στις 26 Ιουνίου του 2019, είπε, έστειλε επιστολή στον ΓΓ με την οποία καταγγέλλει τις απαράδεκτες δηλώσεις και αξιώνει συμμόρφωση με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρθηκε να δώσει στον κ. Γαλανό όλα τα ντοκουμέντα εκτός από τους χάρτες οι οποίες είναι κατατεθειμένοι στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε ότι «στις συναντήσεις μου με τον ΓΓ τον Σεπτέμβρη του 2017 και του 2018 ήγειρα το θέμα, τον Απρίλη του 2019 στο Πεκίνο επίσης ήγειρα και πάλι το θέμα.

Από πλευράς ελληνοκυπριακής ηγεσίας ήταν η έγνοια μας ότι θεωρούμε πως μια πόλη φάντασμα δεν προσφέρει οτιδήποτε στην κατοχική δύναμη παρά μόνο να αποδεικνύει την αδιαλλαξία της. Το εγείραμε αυτό πολλές φορές. Δυστυχώς, η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη λύση.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν των προφορικών διαβεβαιώσεων ή προσκλήσεων προς τον ΓΓ σχετικές επιστολές έστειλα μετά το Κραν Μοντανά, ότι είμαι έτοιμος να ξεκινήσουμε από εκεί που είχαμε μείνει, αρκεί να γίνει καλή προετοιμασία, κάτι που ο ΓΓ υιοθέτησε εν συνεχεία και διόρισε την κα Λουτ για να προετοιμάσει το έδαφος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη βούληση του για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου, υπευνθυμίζοντας την τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η επανέναρξη διαλόγου για λύση είναι η προτεραιότητα, ενώ ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για ξεπέρασμα των δυσκολιών είναι και οι κινήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο την Αμμόχωστο.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι είναι και παραμένει στις προτεραιότητες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας η λύση του Κυπριακού, αλλά και η δημιουργία συνθηκών, σε πρώτο στάδιο με τον διορισμό της επιτροπής για καταγραφή της κατάστασης και κατά δεύτερο η επιστροφή της Αμμοχώστου, κάτι που θα αλλάξει εντελώς το κλίμα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανέναρξη νέου διαλόγου.

Πρόσθεσε ότι ανάλογη επιστολή θα αποστείλει και σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Κυριακή, 30 Ιουνίου, ώστε να είναι και οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ένα πρόσθετο στοιχείο στις αποφάσεις της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Αμμοχωστιανοί έχουν την ολόψυχη συμπαράσταση του και σημείωσε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα όσων έχουν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητα και το μήνυμα τους, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσω να πράττω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε και λύση να επιτύχουμε και η επιστροφή της Αμμοχώστου να γίνει κατορθωτή».