ΠτΔ: «Νεολαία που κερδίζει, Κύπρος που αλλάζει»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ

Εντονότατη είναι σήμερα η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνω.

Πάω πίσω χρόνια, όταν είχαμε αναλάβει την οργάνωση της νεολαίας της παράταξης με πολλούς από τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους. Αν δείτε τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη σύνθεση της ηγεσίας της παράταξης, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μην πέρασε από τη σχολή της ΝΕΔΗΣΥ. Αν δείτε τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτό που πρέπει να μετρήσετε είναι η εμπιστοσύνη που έχω στους νέους αυτούς. Η επιτυχία της Κυβέρνησης οφείλεται στο συνδυασμό της πείρας αλλά και της νεανικής αποφασιστικότητας, ορμής και γνώσης. Γι’ αυτό και η Κύπρος αλλάζει, η νεολαία κερδίζει.

Θέλω με περισσή ειλικρίνεια και περηφάνεια, να ομολογήσω πως θεωρώ ιδιαίτερο προνόμιο το γεγονός ότι προέρχομαι από τις τάξεις της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, και τούτο γιατί στην πορεία μου είχα ως πολιτικούς μέντορες σπουδαίους άντρες, όπως τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, και συνοδοιπόρους πολλά άλλα καταξιωμένα στελέχη της παράταξης, όπως τον αείμνηστο Μανώλη Χριστοφίδη.

Μιας παράταξης άξιοι και ικανοί διάδοχοι της οποίας είστε εσείς, η Νεολαία της, παραμένοντας προσηλωμένοι στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες βασίζεται η ιδεολογία της παράταξής μας.

Νέες και νέοι,

Ιδιαίτερη είναι, επίσης, η ικανοποίησή μου, γιατί βρίσκομαι σήμερα μπροστά σε εσάς, τους νέους της πατρίδος μας, τους οποίους αναγνωρίζω ως το μέλλον του τόπου μας, την ψυχή της κοινωνίας μας, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει στο μέλλον τη διακυβέρνηση τούτου του τόπου.

Εσάς τους νέους, για τους οποίους είναι όμως αποδεδειγμένο, ότι η παρούσα κυβέρνηση ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, εστίασε την προσοχή της στο να αναδείξει εκείνες των ευκαιριών που προωθούσαν την απασχόληση των νέων, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για τη στήριξη της νέας γενιάς.

Συμμετέχοντας σε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση και ενίσχυση των νέων της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές που αναπτύξαμε εμείς ως Κυβέρνηση, αξιοποιήσαμε με το βέλτιστο τρόπο τα εργαλεία και τις δυνατότητες που παρέχονται, προς όφελος των νέων της Κύπρου.

Θέτοντας ως στόχο τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών με σκοπό τη μείωση των υψηλών επιπέδων ανεργίας, της επισφαλούς εργασίας, και της αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό, παρουσιάσαμε το Μάιο την πρώτη Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία.

Μια Στρατηγική, απόρροια της πολυεπίπεδης συνεργασίας του Οργανισμού Νεολαίας με Υπουργεία, κυβερνητικούς φορείς που ασχολούνται με τους νέους, οργανώσεις νεολαίας και πρώτιστα και πάνω από όλα τους ίδιους τους νέους, αλλά ιδιαίτερα τη ΝΕΔΗΣΥ, και η οποία παρουσιάζει τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα το όραμα της παρούσας Κυβέρνησης για ενδυνάμωση της νεολαίας στην πράξη.

Στο εξειδικευμένο αυτό έγγραφο πολιτικής, πρόσθετα με τους στόχους και το όραμα της πολιτείας για τη νεολαία, υποδεικνύονται την ίδια ώρα οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, καθώς επίσης και οι μέθοδοι παρακολούθησης της προόδου που επιτυγχάνεται.

Βασική, όμως, προϋπόθεση της επιτυχίας του εγχειρήματος, θεωρείται η δική σας ενεργός συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών, αφού τελικοί αποδέκτες αυτών είστε εσείς.

Και είμαι πραγματικά ευτυχής που τους πυλώνες της πολιτικής του τις χαράξατε εσείς οι νέοι, με τις απόψεις, τις εισηγήσεις και την ενεργό συμμετοχή σας, ως εταίροι και συνδημιουργοί του.

Και πιο συγκεκριμένα, με τις εισηγήσεις που εσείς, ως Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, υποδείξατε στο Σύμφωνο για τη Νέα Γενιά, γι’ αυτό και σας ευχαριστώ θερμά.
Αυτό για το οποίο θέλω και πρέπει να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι η υλοποίηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής αυτής, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί μία εκ των υψίστων προτεραιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων.

ΝΕΔΗΣΥτες και ΝΕΔΗΣΥτισσες,

Προχωρώντας στην υλοποίηση του οράματος που κατατίθεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, έχουμε υιοθετήσει σειρά μέτρων, αποσκοπώντας στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό, υλοποιούμε και προωθούμε όλους εκείνους τους προγραμματισμούς και τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τις προσδοκίες σας.

Επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, και τη δημιουργία υφυπουργείων, θέλουμε να πετύχουμε τόσο τη βελτίωση της σχέσης κράτους με τον πολίτη, όσο και την επαρκή και γρήγορη ανταπόκριση του δημοσίου στις απαιτήσεις της εποχής.

Πρόσθετα, συμβαδίζοντας με την ψηφιακή εποχή, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους σε συνεργασία με την κορυφαία στον τομέα Εσθονία, και σε συνδυασμό με την απλοποίηση του νομοθετικού μας πλαισίου, απαλλάσσοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.

Στο ίδιο πλαίσιο και θέλοντας να επιτύχουμε τον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προχωρούμε στην εγκατάσταση λογισμικών που παρακολουθούν τη λειτουργία των σχολείων.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας, και σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων και τη δημιουργία σειράς ερευνητικών κέντρων, στοχεύουμε στη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Η εμμονή μας στην προώθηση δημιουργίας του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, αποβλέπει ουσιαστικά στη δημιουργία υποδομής για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Εισήγηση μας προς τη νεολαία, είναι η στροφή προς την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την αριστεία, ως τα καταλυτικά στοιχεία δημιουργικότητας.

Στοχεύοντας στην ανάπτυξη δράσεων ιδιαίτερα για τις νεοφανείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες start ups, και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας, η Δήλωση της Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα.

Εξίσου σημαντική δράση, στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί, η πρόσφατη ψήφιση φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και η εισαγωγή παράλληλα του θεσμού των start up visas.

Μέτρο που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις, όσον αφορά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, από ιδιώτες επενδυτές και από επενδυτικά ταμεία.

Στα πλαίσια της προσπάθειας διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην οικονομία, προωθήθηκε η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs).

Φίλοι και φίλες,

Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι στον τόπο μας, οι οποίοι για κοινωνικούς, οικογενειακούς ή ακόμη και λόγους υγείας υστερούν στην εξεύρεση εργασίας, στο βαθμό που μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά του κράτους, διαμορφώσαμε και διαρκώς ενισχύουμε και νέες πολιτικές στήριξης της ευάλωτης αυτής ομάδας νέων.

Περιορίζομαι να αναφέρω μόνο, πως κατά την περίοδο 2013-2016, αξιοποιώντας το Σύμφωνο για τη Νέα Γενιά, πέραν των 20 χιλιάδων ανέργων νέων, εντάχθηκαν σε εργασία ή έτυχαν κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση της ΕΕ «Εγγύηση για τη Νεολαία» όπως επίσης και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευκαιρίες για τους Νέους», το Υπουργείο Εργασίας ετοίμασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων (ΕΣΔΑΝ), το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων μέχρι 29 ετών.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν την υλοποίηση της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 47 εκ. ευρώ από τα οποία τα 24 εκ. αφορούν αποκλειστικά σχέδια ενεργών πολιτικών απασχόλησης για τους νέους.

Όσον αφορά το 2017, συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα έντεκα ανάλογα προγράμματα, ενώ κατάρτιση προσφέρθηκε, σε πάνω από 13 χιλιάδες νέους, με προγράμματα που ανέπτυξε το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόσθετα, το ίδιο Υπουργείο έχει προκηρύξει δύο σχέδια παροχής κινήτρων για την απασχόληση ανέργων νέων, το ένα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών και το δεύτερο αφορά άνεργους νέους ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι το ποσοστό ανεργίας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου το 2013, ανερχόταν στο 16% ή και το υπερέβαινε, ενώ σήμερα, ύστερα και από τις συντονισμένες προσπάθειες και τα μέτρα που λάβαμε, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σήμερα στο 10,8%. Θέλω να πω πως ούτε κι αυτό μας ικανοποιεί. Δεν θεωρούμε πως ένα ποσοστό 10,8% στην ανεργία είναι χαμηλό. Αλλά αυτό υποδεικνύει από τη μια τις αυξητικές τάσεις ανάπτυξης και από την άλλη τις πτωτικές τάσεις της ανεργίας. Θέλω να πιστεύω ότι με τις βάσεις που έχουμε θέσει, με τη δημιουργία σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτοί οι δείκτες συνεχώς θα παρουσιάζουν πτωτική τάση. Ιδιαίτερα οι δείκτες της ανεργίας των νέων.

Ανάλογα σχέδια που προωθούν τη Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα αναπτύσσονται και από άλλα Υπουργεία, με την παροχή κινήτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τα Σχέδια καλύπτουν διάφορους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως τη μεταποίηση (περιλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων), την καινοτομία, τις υπηρεσίες κ.α.

Επενδύοντας στον κόσμο της γνώσης, προχωρήσαμε στην υλοποίηση μιας σειράς κορυφαίων μεταρρυθμίσεων.
Αρχής γενομένης από την Μέση Εκπαίδευση, καταργήσαμε τον προβληματικό θεσμό του Ενιαίου Λυκείου, προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργιάς των σχολείων μας και των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ενώ αναβαθμίζουμε την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση μέσα από τα Μεταλυκειακά σχολεία, με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συζητήσεις 26 χρόνων, ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό τρόπο διορισμών στην εκπαίδευση.

Με τον τρόπο αυτό, καταργείται ο αναχρονιστικός κατάλογος διοριστέων και δημιουργούνται νέα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών που θα στηρίζονται στις γνώσεις, τις συναφείς τους εμπειρίες και τα προσόντα τους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 80% από τις 5.5 περίπου χιλιάδες υποψήφιους που θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις για το νέο σχέδιο διορισμών είναι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Επικεντρωμένη στη σημασία της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης, στην μετέπειτα επαγγελματική πορεία των νέων και θέλοντας να καταστήσει την Κύπρο ένα διεθνές περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, η Κυβέρνηση εστίασε τις προσπάθειές της στην περαιτέρω ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση των Ιδρυμάτων της βαθμίδας αυτής.

Προς το σκοπό αυτό, προβήκαμε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με κυριότερες αυτές:
• της ανάπτυξης των Πανεπιστημιακών Υποδομών

• της λειτουργίας του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση

• της προβολής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό και της υπογραφής σημαντικών συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με άλλες χώρες

• της προσφοράς προγραμμάτων Σπουδών στην Αγγλική Γλώσσα

• της συμμετοχής των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα Erasmus plus• της εισαγωγής σημαντικών καινοτομιών σε θέματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα, προκειμένου να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κατανεμηθούν ορθά οι δημόσιοι πόροι

• προωθήσαμε ενέργειες για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, των προσφερόμενων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

• προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και άλλων δράσεων στα Πανεπιστήμια και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση, για πρώτη φορά, διέθεσε σημαντικά ποσά, πέραν των προβλεπόμενων, για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των φοιτητών μας που περιλαμβάνονται στις ευάλωτες ομάδες. Η δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων αυτών προήλθε μέσα από τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα της νομοθεσίας και των δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα.

Τέτοια μέτρα ήταν:
• Η αύξηση των ποσών που διατίθενται για φοιτητικά επιδόματα, μετά τον εξορθολογισμό.

• Η προσφορά Χριστουγεννιάτικου επιδόματος στους φοιτητές με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

• Η κάλυψη μέρους των οφειλών άπορων φοιτητών προς ιδιωτικά πανεπιστήμια – με παράλληλη κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από τα ίδια τα Πανεπιστήμια – ώστε να μπορέσουν να αποφοιτήσουν.

• Η παραχώρηση προς τον Οργανισμό Νεολαίας επιπρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση στοχευμένου προγράμματος στήριξης των φοιτητών.

Πέραν τούτων, με πρωτοβουλία της συζύγου μου, συστάθηκε ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος παρέχει οικονομική βοήθεια σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους, με πλήρη διαφάνεια, αξιοκρατικές διαδικασίες και πάντοτε εντός του πλαισίου κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Μέσα από τις εισφορές εύπορων συμπολιτών μας, μάς δώσατε την ευκαιρία, μέχρι στιγμής, να ενισχύσουμε οικονομικά συνολικά 855 (οκτακόσιους πενήντα πέντε) φοιτητές με ποσό ύψους €1.3 εκ. (ενός εκατομμυρίου τριακόσιων χιλιάδων ευρώ).

Θέλοντας να καταστήσουμε την περίοδο της θητείας στην Εθνική Φρουρά πιο ωφέλιμη και εποικοδομητική, το Υπουργείο Άμυνας εγκαθίδρυσε σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας μία σειρά προγραμμάτων, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση στο στρατό και να παρέχουν τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς μας να εκτελούν μέρος των σπουδών τους κατά τη θητεία τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας έχει εγκαθιδρύσει Προγράμματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχουν ως στόχο την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και την καλλιέργεια βασικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, που μπορούν να συμβάλουν στην ευκολότερη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, με την πρώτη σειρά εθνοφρουρών να απολύεται την εβδομάδα που διανύουμε, σε συνάρτηση με τη πρόσληψη τριών χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, έχει ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας για γρηγορότερη ένταξη των νέων μας στον παραγωγικό τομέα.

Νέες και Νέοι της Κύπρου,

Έχοντας πάντα κατά νου εσάς τους νέους μας, εργαζόμαστε το ίδιο σκληρά και για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

Θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα στο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας. Έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια λύση, την οποία θα μπορούμε να προτείνουμε στις επόμενες γενιές και η οποία θα εδράζεται και θα λαμβάνει υπόψη πρώτιστα τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις.

Μιας λύσης που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και από την οποία θα προκύπτει ένα κράτος απαλλαγμένο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παράνομη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Ένα κράτος που να μπορεί να σταθεί στο χρόνο, που να είναι εφάμιλλο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Που να μην είναι παρίας, δηλαδή ενόχληση για την Ευρώπη, αλλά να είναι μια λειτουργική χώρα. Αυτό ζητούμε, αυτό θέλουμε και πρέπει να κτίσουμε τις βάσεις που να δημιουργούν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ όλων των νέων που κατοικούν νόμιμα σε αυτή την πατρίδα, είτε Ε/κ είτε Τ/κ.

Θέλουμε να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα, όχι τριβές όπως στο παρελθόν. Δε θέλουμε με κανένα τρόπο να κτίσουμε ένα κράτος που την επομένη που θα κληθεί να λειτουργήσει, να καταρρεύσει. Θέλουμε μόνιμη και διαρκή ειρήνη, αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και ξεπέρασμα των προβλημάτων που η ιστορία που μας βαρύνει δυστυχώς χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Αυτό θα γίνει κατορθωτό όταν επιτέλους συνειδητοποιήσουν οι συμπατριώτες μας, αλλά και η Τουρκία, ότι επιτέλους έχουμε δικαίωμα σαν κράτος να ζήσουμε πραγματικά ανεξάρτητοι και να βιώσουμε ένα, όπως και τα υπόλοιπα, ομαλό κράτος.

Εκεί όπου υπάρχουν οι δυνατότητες επιρροής όπως στο παρελθόν, γιατί ας μη ξεχνούμε ότι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, πηγή είχαν τις συνθήκες εγγύησης. Γιατί καμιά εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει. Η μεν Ελλάς μετά το 1974 επιτέλους αντιλήφθηκε και σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Τουρκία όμως έκτοτε και μέχρι σήμερα, όχι απλά παρενέβη, αλλά με την επέμβαση το ’74, σαν αποτέλεσμα της προδοτικής συμπεριφοράς της χούντας των Αθηνών, κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας και επιμένει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Προσπάθειά μας είναι μία: επιτέλους μέσα από την απογοήτευση που προκάλεσε η αποτυχία, να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα, να ξαναζωντανέψει ο διάλογος πάνω στη βάση όπως ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέσει με κάποιες παραμέτρους και όπως το Διεθνές Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Κεκτημένο υπαγορεύουν. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό είναι το όραμά μου.

Έχω κι εγώ παιδιά, έχω κι εγώ εγγόνια και τα σκέφτομαι γιατί θέλω να ζήσουν όπως έζησαν οι πρόγονοι μας. Θέλω να ζήσετε όλοι σε ένα κλίμα ασφάλειας. Ένα κλίμα που να δημιουργεί εκείνες τις προοπτικές της προκοπής και όχι της διχόνοιας. Όχι της σύγκρουσης. Αυτό είναι το όραμά μου. Και θέλω να πιστεύω πως μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε, κάποια ώρα θα γίνει κατορθωτό επιτέλους να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της η λύση του Κυπριακού προβλήματος. Να αντιληφθούν οι Τ/κ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η απαλλαγή από εξαρτήσεις. Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική και μέλλον.

Νέες και νέοι,

Σε σας τους νέους, ως νέους με διευρυμένους πνευματικά ορίζοντες, είναι που επενδύει η κοινωνία προκειμένου να συντελέσετε στις προσπάθειες για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Νιώθω πραγματικά περήφανος παρακολουθώντας τις δράσεις σας, τις παρεμβάσεις σας. Γι’ αυτό λέω μην σταματήσετε, διεκδικείστε εκείνο που σας ανήκει. Μη διστάσετε να αξιώσετε – όποιος κι αν είναι στην Κυβέρνηση – αυτό που σας χρωστά η κάθε Κυβέρνηση.
Παράκλησή μου, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, μην εμπλακείτε σε αντιπαραθέσεις με κανένα, επιδιώξτε την ενότητα με όλες τις οργανώσεις της νεολαίας γιατί αυτοί είναι οι πολίτες του μέλλοντος. Κι όσο διαχωρίζουμε τους πολίτες τόσο δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό που η πατρίδα έχει ανάγκη είναι ενωμένη την νεολαία. Κι όπως πολύ σωστά καθορίζεται και στα συνθήματά σας, εγώ λέω: «Νεολαία που κερδίζει, Κύπρος που αλλάζει».

Αν κερδίσετε εσείς θα αλλάξει και η Κύπρος. Μέχρι τώρα η Πολιτεία της παρούσας Κυβέρνησης κατέδειξε ότι ουδέποτε διαχωρίζαμε τους πολίτες σε δεξιούς και αριστερούς, σε κεντρώους και σοσιαλιστές. Δεν είναι αρκετό να λένε κάποιοι ότι τάχα υπήρξε αναξιοκρατία κατά τη διακυβέρνηση με δυο παραδείγματα. Ας παρακολουθήσουν είτε τις προαγωγές είτε τους διορισμούς μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια, αξιοκρατικά κριτήρια με βάση την ακαδημαϊκή κατάρτιση με βάση τα προσόντα. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι η ισχυρή φωνή των νέων.

Και η δική σας φωνή είναι από τις ισχυρότερες. Γι’ αυτό και πιο έντονα θα ακούγεται και πιο έντονα θα πρωταγωνιστείτε. Θα γίνετε πρωτοπόροι στην προσπάθεια έτσι ώστε να φέρουμε τον εκσυγχρονισμό. Να συνεχίζουμε τη σταθερότητα, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη. Να παραδώσουμε ένα κράτος πάνω απ΄όλα για τη νέα γενιά γιατί της αξίζει.