ΠτΔ: Να διερευνώνται οι καταγγελίες και να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία

Να διερευνώνται οι καταγγελίες και να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Πασχαλίδης επεσήμανε ότι η Αρχή είναι η μόνη που διερευνά όλα τα παράπονα κατά της Αστυνομίας πλέον, σημειώνοντας ότι για το σύνολο των παραπόνων μεταξύ 2015-2017 το περίπου 70% των παραπόνων αφορούν θέματα κακοποίησης, εκ του οποίου το 40% κρίνεται βάσιμο και διερευνάται.

Επεσήμανε ακόμα ότι η συνεργασία μεταξύ της Αρχής, της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας είναι άψογη.

Πρόσθεσε ότι σήμερα αρχίζουν μαθήματα στην Αστυνομική Ακαδημία, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Αρχής η οποία εγκρίθηκε από Γενικό Εισαγγελέα και Αρχηγό Αστυνομίας, «για να εκπαιδευτούν 40 δικηγόροι, για να γίνουν ανακριτές της Αρχής, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί θετικά στην απαίτηση να εξετάζονται τα παράπονα από μια και μόνο Αρχή».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε συγχαρητήρια για το έργο της Αρχής, καλώντας τα μέλη της να είναι άτεγκτα κατά το έργο τους, σημειώνοντας ότι “τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να υπάρξει απόλυτη νομιμοφροσύνη στους νόμους και στο κράτος δικαίου, είτε αφορά κακοποίηση πολιτών είτε διαφθορά. Να διερευνώνται οι καταγγελίες και εφόσον ευσταθούν να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία. Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε συνθήκες που θα επιτρέψουν στον κάθε πολίτη να νιώθει ασφαλής και η Αστυνομία να νιώθει ότι επιτελεί το έργο της χωρίς καταχρήσεις».