ΠτΔ: Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με αποφασιστικότητα ώστε να πετύχουμε λύση κοινώς αποδεκτή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε  δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τέλεσης μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Σπηλιών, είπε ότι “Εμείς μεταβαίνουμε στην Ελβετία με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες ¨.ε

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η θέση περί κατάργησης εγγυήσεων και μηδέν αριθμού στρατευμάτων θα οδηγήσει σε κατάρρευση του διαλόγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ πως θα πρέπει να διακρίνει όλες τις πλευρές μια αυτοσυγκράτηση ενόψει του γεγονότος ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν όλοι υπόψη είναι ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην κατοχύρωση της πλήρους ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και βεβαίως των ΗΕ και συνεπώς οι οποιεσδήποτε προϋποθέσεις τίθενται δεν θεωρώ ότι υποβοηθούν σε αυτό που επιδιώκουμε.

Δεν είναι δυνατόν να τίθενται όροι ιδιαίτερα τέτοιοι, που ενώ διασφαλίζουν εκείνα που κατ’ ισχυρισμό ανησυχούν τους Τουρκοκύπριους, την ίδια ώρα να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες που προκαλούνται μέσα από όσα ακούγονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν να αφήσουμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και εύχομαι να είναι δημιουργική».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στην Ελβετία θα είναι ανοικτού τέλους ή όχι, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα θα πρέπει να διακρίνει όλους όσοι συμμετέχουν. Αλλά πριν και πάνω από όλα καλή θέληση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις ιδιαίτερα εκείνων που φέρουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη σε καίρια θέματα όπως είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, οι εδαφικές αναπροσαρμογές κλπ. Εάν υπάρχει η καλή θέληση θα υπάρξει και ένα αίσιο τέλος. Εάν δεν υπάρξει και επισείετε ο κίνδυνος του τέλους υπό μορφή ότι μπορεί να κριθούν, αν θέλετε, ως πιέσεις δεν θεωρώ ότι είναι η επιτυχέστερη αναφορά.

Εμείς μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες με βάση ένα σωρό υπαλλακτικές προτάσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα ασφαλείας όλων».

Ερωτηθείς αν το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το πρώτο για συζήτηση είπε ότι «η σύνοδος για την Κύπρο δεν μπορεί να ασχοληθεί με τι άλλο με εσωτερικές πτυχές παρά μόνο με τα θέματα που αφορούν τους συμμετέχοντες, δηλαδή τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες, την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ.

Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν οτιδήποτε συνεπώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στις 28 με τη σύνοδο για την Κύπρο και επομένως θα έχουμε αντικείμενο και επικέντρωση της προσοχής στα θέματα εγγυήσεων, ασφαλείας, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Ερωτηθείς αν με την ίδια ημερομηνία είναι παράλληλες και για τα υπόλοιπα απάντησε «όχι βεβαίως».