ΠτΔ: Μία συμβουλή προς το ΑΚΕΛ: επιτέλους ας συναισθανθεί ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους

ΠτΔ: Μία συμβουλή προς το ΑΚΕΛ: επιτέλους ας συναισθανθεί ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους

Έχουν τεθεί οι βασικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους όρους αναφοράς είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε απόπειρα να δοθεί απάντηση εκ των προτέρων για θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, θα ήταν αδιανόητη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τιμούμε σήμερα τον ηγέτη που άφησε το στίγμα του για τον πατριωτικό, διεκδικητικό ρεαλισμό που τον διέκρινε, τον πραγματισμό που ήταν χαρακτηριστικά ενός πολιτικού με όραμα.

Τιμούμε τον άνθρωπο που άφησε γενικότερα το στίγμα του ως ένας πολιτικός ήθους και ιδιαίτερα προσωπικά τιμώ τον πολιτικό μου μέντορα, τον πολιτικό μου πατέρα».

Ερωτηθείς αν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση του είτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είτε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ ενόψει της προετοιμασίας για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο η κα Λουτ να βρίσκεται στην Κύπρο προ της 25ης Νοεμβρίου που θα είναι η τριμερής στο Βερολίνο».

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προσδοκίες του από την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουν τεθεί οι βασικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους όρους αναφοράς. Πέραν τούτου, η οποιαδήποτε απόπειρα να επιβληθεί εκ των προτέρων ή να δοθεί απάντηση εκ των προτέρων για θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, το θεωρώ ότι θα ήταν αδιανόητο, και ως απόπειρα και ως πολιτική ενέργεια, είτε από πλευράς μας είτε από πλευρά των Τουρκοκυπρίων».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι κάποιες από τις εισηγήσεις του εκφεύγουν από το πλαίσιο Γκουτέρες ή και από συγκλίσεις του παρελθόντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μια συμβουλή θα ήθελα να δώσω προς το ΑΚΕΛ: επιτέλους ας συναισθανθεί ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους. Τίποτα πέραν αυτού».