ΠτΔ: Μία κοινωνία που δεν επενδύει στη νέα γενιά, είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης των νέων προγραμμάτων και της νέας δομής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, τόνισε ότι “μία κοινωνία που δεν επενδύει στη νέα γενιά, είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον”.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εσάς τους νέους της πατρίδος μας, οι οποίοι αποτελείτε το μέλλον του τόπου και την ψυχή της κοινωνίας.

Τους νέους στους οποίους ως κοινωνία και εγώ προσωπικά επενδύουμε προκειμένου να συντελέσετε στις προσπάθειες που καταβάλουμε για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, για να δημιουργήσουμε τις στέρεες βάσεις στις οποίες θα μπορέσετε εσείς οι νέοι, να αναδείξετε περαιτέρω τις δυνατότητες σας.

Προς το σκοπό αυτό αναπτύξαμε μία σειρά από στρατηγικές εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταφέρνοντας έτσι να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τα προγράμματα της νεολαίας μας.

Ως Κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας τη νεολαία μας, ως τον πιο σημαντικό εταίρο στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής αναπτυξιακής πορείας του νησιού μας, παρουσιάσαμε τον περασμένο Μάιο την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία που ήταν το απότοκο της ενδελεχούς συνδιαβούλευσης της Κυβέρνησης με τους νέους μας, και την οποία με μεγάλη επιτυχία έφερε σε πέρας ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Και θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω όχι μόνο την ευαρέσκεια αλλά και την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για το τεράστιο έργο που έχουν επιτελέσει.

Η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία αποτελεί μια κορυφαία μεταρρύθμιση που παρέχει το ουσιαστικό υπόβαθρο για την πραγματική συμμετοχή σας στη λήψη των αποφάσεων για ζητήματα που σας αφορούν.

Πέραν των τριών χιλιάδων νέων, πολλοί από τους οποίους είστε εδώ σήμερα, με τις απόψεις, τις εισηγήσεις και την ενεργό συμμετοχή σας, έχετε καταστεί εταίροι και συνδημιουργοί στη χάραξη και διαμόρφωση των πολιτικών που περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για τη Νεολαία.

Όραμα και προσδοκία όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο μέλλον για την Κύπρο μας και οι νέοι μας να έχουν τη στήριξη και τις ευκαιρίες που δικαιούνται για να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους προς όφελος των ιδίων και της κοινωνίας.

Ήδη η Κυβέρνηση, έχει λάβει πληθώρα μέτρων που σκοπό έχουν την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, την επίτευξη των εθνικών στόχων για την απασχόληση, τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την εκπαίδευση, την έρευνα και το περιβάλλον.

Υλοποιούμε με επιμονή και συνέπεια τους προγραμματισμούς και τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ένα κράτος αντάξιο των – δικαίως – μεγάλων και απαιτητικών προσδοκιών σας.

Μέσα από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και την προώθηση της δημιουργίας Υφυπουργείων, βελτιώνουμε όχι μόνο την σχέση του κράτους με τον πολίτη, αλλά και δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα μπορεί το δημόσιο να ανταποκρίνεται γρήγορα και με επάρκεια στις ταχύτητες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Επενδύοντας στην Κύπρο της ψηφιακής εποχής και σε συνεργασία με την κορυφαία στον τομέα Εσθονία, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του.

Αναγνωρίζοντας ακριβώς την αξία και τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας στοχεύουμε στη μετατροπή της Κύπρου σε ένα περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Για αυτό προχωρούμε επενδύοντας πέραν των 350 εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, την επέκταση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των κέντρων αριστείας KIOS και RISE.

Στόχος μας είναι να φτάσει η επένδυση στην έρευνα το 1,5% του ΑΕΠ, μέσα και από την ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πέραν τούτων, θέλοντας να διασυνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ετοιμάσαμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, με στοχευμένες δράσεις για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start ups.

Το πακέτο κινήτρων που έχουμε εφαρμόσει για τη δημιουργία καινοτόμων start ups επιχειρήσεων συγκαταλέγεται στα πιο ανταγωνιστικά της Ευρώπης.

Εισάγαμε το θεσμό start ups visas, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση νέων με ιδιαίτερες ικανότητες στην Κύπρο και παρέχουμε έκπτωση για επένδυση μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ σε καινοτόμο επιχείρηση.

Επιπρόσθετα, καταθέσαμε νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τη δημιουργία εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs) διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.

Επιδιώκοντας την ίδια ώρα τη μείωση της ανεργίας, θέσαμε εκείνα τα στέρεα θεμέλια, που σε υγιείς πλέον βάσεις, διαμορφώνουν το αναγκαίο επιχειρηματικό περιβάλλον που καθημερινά δημιουργεί για εσάς νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας αντάξιες των προσόντων και των προσδοκιών σας.

Γνωρίζω πως αντιμετωπίζουμε ακόμη προβλήματα, αλλά είμαι βέβαιος πως από την ώρα που τέθηκαν τα θεμέλια είμαστε πια σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα, απλά απαιτείται κάποιος χρόνος, όχι μακρύς.

Εφαρμόζοντας τα σχετικά προγράμματα αλλά και σωρεία Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μόνο κατά την περίοδο 2013-2016 πάνω από 20 χιλιάδες άνεργοι νέοι είτε εντάχθηκαν σε εργασία είτε έτυχαν κατάρτισης για απόκτηση εργασιακής πείρας.

Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη των νέων επαγγελματιών μας να αποκτήσουν εργασιακή πείρα προκειμένου να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ξεκινώντας με την πλήρη επιχορήγηση της άσκησης νέων δικηγόρων, σχέδιο το οποίο θα επεκτείνουμε και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς κλπ.

Τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και άλλα Υπουργεία και άλλοι φορείς, επεκτείνουν σήμερα τα προγράμματα αυτά, προκειμένου όχι μόνον για να δώσουν εργασιακή κατάρτιση αλλά και να προσφέρουν στους νέους την ευκαιρία και τα εφόδια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ήδη πέρα από τα πρρογράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας που ενισχύουμε, έχουμε δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και επιτυγχάνοντας να είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος HORIZON 2010.

Επενδύοντας στην Κύπρο της γνώσης προχωρήσαμε στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως την σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων και την υιοθέτηση νέων κανονισμών που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Παιδείας, όπως και τον θεσμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Καταργήθηκε επιτέλους ο προβληματικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου και διαμορφώθηκε ένα νέο, σύγχρονο Λύκειο με κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων σε τομείς αιχμής.

Τα Πανεπιστήμια μας απελευθερώνονται από τις αγκυλώσεις τις κρατικής παρέμβασης και ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς στους διεθνείς σχετικούς πίνακες αξιολόγησης, παρέχοντας στους νέους μας την επιστημοσύνη και κατάρτιση που δικαιούνται.

Εκτός από αυτά, έχοντας κατά νου ότι η περίοδος της θητείας στην Εθνική Φρουρά πρέπει να είναι ωφέλιμη και εποικοδομητική, το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα υιοθέτησε μία σειρά προγραμμάτων τα οποία μεταξύ άλλων στοχεύουν να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση στον στρατό, παρέχοντας την ίδια στιγμή τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς μας να εκτελούν μέρος των σπουδών τους κατά τη θητεία τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας εγκαθίδρυσε Προγράμματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Κατάρτισης στοχεύοντας την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και της καλλιέργειας των βασικών γνώσεων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, η οποία σε συνάρτηση με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών αντρών και γυναικών, εντάσσει τους νέους γρηγορότερα στον παραγωγικό τομέα.

Αυτή είναι η Κύπρος που χτίζουμε και επιδιώκουμε. Η Κύπρος της προόδου και της νέας εποχής. Η Κύπρος της επόμενης ημέρας. Η Κύπρος των ευκαιριών και των ψηλών προσδοκιών.

Και θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τον Οργανισμό Νεολαίας όχι μόνο για την άμεση ανάληψη δράσης για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής στην πράξη, αλλά και την ανάπτυξη σωρείας νέων προγραμμάτων αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και συνέργειες με νέους φορείς.

Τα δέκα νέα προγράμματα που έχουν προϋπολογισμό πέραν των 2 εκ. ευρώ και βρίσκονται στην έναρξη της υλοποίησής τους, υπηρετούν την στήριξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Συνδράμουν στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, στην πληροφόρηση και ενεργοποίηση των νέων, στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των φοιτητών, στην πρόληψη εξαρτήσεων καθώς και τον εθελοντισμό.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Οργανισμός Νεολαίας επεκτείνει και τη φυσική του παρουσία και στην επαρχία Αμμοχώστου, με τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Πληροφόρησης Νέων, καλύπτοντας έτσι και γεωγραφικά τους νέους όλης της ελεύθερης Κύπρου μας.

Φίλε Πρόεδρε, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Λειτουργοί του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, με τις ενέργειές σας, καταδεικνύετε ότι ο Οργανισμός δεν είναι στατικός αλλά εξελίσσεται και αναπτύσσεται, επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το φάσμα των δράσεων του με ένα και μοναδικό σκοπό: την πρόοδο και ευημερία όλων των νέων της Κύπρου ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένοι σε πολιτικές δυνάμεις, αν είναι αδιάφοροι, εάν ανήκουν στην Αριστερά, τη Δεξιά, στους Σοσιαλιστές ή τους Κεντρώους. Ένα πρέπει να είναι το σύνθημα όλων σας: Οι νέοι για την Κύπρο μας ή η πρόοδος για τους νέους μας. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, αυτή είναι η δική μας προσπάθεια που τη μοιραζόμαστε μαζί σας μέσα από την εθνική στρατηγική για τους νέους όπως εσείς σε διαβούλευση μαζί μας, έχετε χαράξει.

Σε εσάς τους νέους όμως μεγαλύτερη όλων των οφειλών που έχουμε απέναντί σας είναι η εθνική υποχρέωση να δούμε την πατρίδα μας να απαλλάσσεται των κατοχικών στρατευμάτων. Να σας δώσουμε την ευκαιρία να ζήσετε ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς συρματοπλέγματα.

Είναι δικαίωμα σας, όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχεστε, να ζείτε, να δημιουργείτε και να επιζητείτε την πραγμάτωση των ονείρων σας σε ένα ενωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και λειτουργικό κράτος.

Σε μια χώρα που όχι μόνο δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής, αλλά θα καταστεί η γέφυρα της κοινωνικής, οικονομικής και ειρηνικής συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής.

Για όλους εμάς, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους των προηγούμενων γενεών, αποτελεί την κορυφαία ιστορική ευθύνη να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα σας παραδίδει μια χώρα ακέραια και ασφαλή, που θα μπορείτε μέσα από τις πρόνοιες μιας λύσης να συνδημιουργήσετε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά και το πιο σημαντικό να συνδημιουργήσετε σε συνθήκες ειρήνης.

Πιστεύω βαθιά ότι «μία κοινωνία που δεν επενδύει στη νέα γενιά, είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον», για αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε ως ύψιστη προτεραιότητα την πολύπλευρη ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων της χώρας μας.

Θέλω να σας παροτρύνω να τολμάτε και να κάνετε πράξη τις ιδέες σας. Ναι διεκδικείτε αυτό που σας αξίζει. Να μας κρίνεται και να μας επικρίνετε εκεί που θα πρέπει, αλλά και να διεκδικείτε, επαναλαμβάνω, αυτό που δικαιούστε. Και έτσι πράττοντας, να είστε βέβαιοι, ότι τα «θέλω» σας θα γίνουν και πραγματικότητα.