ΠτΔ: Κονδύλι 450,000 ευρώ για το έργο στο Αρχαίο Ιδάλιο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίου Ιδαλίου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που προσέρχομαι για να τελέσω τα εγκαίνια ενός έργου, που καταδεικνύει τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τον πολιτισμό της περιοχής, τον πολιτισμό του Αρχαίου Ιδαλίου.

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου που τελούμε σήμερα καθιστούν επισκέψιμο έναν από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου.

Ικανοποιώντας το 2015 το πάγιο αίτημα των Ιδαλιωτών και αναγνωρίζοντας ακριβώς τη σπουδαιότητα του χώρου ως θεματοφύλακα για αιώνες της ιστορίας, του πολιτισμού και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής εξαγγείλαμε και δρομολογήσαμε την ανάδειξη του πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου.

Για την έναρξη των εργασιών και την υλοποίηση του έργου, η Κυπριακή Δημοκρατία συνέβαλε με κονδύλι στον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ύψους περίπου 450,000 ευρώ.

Πολύτιμη για τις εργασίες της υλοποίησης ήταν επίσης η συνεισφορά ύψους 100,000 ευρώ από τον φιλόπατρη Δρα Φώτο Φωτιάδη, Πρόεδρο του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και η χορηγία 50,000 ευρώ από το Ίδρυμα Αναστάσιος Λεβέντης, που απόψε εκπροσωπείται από τον Δρα Χαράλαμπο Μπακιρτζή, στους οποίους θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω θερμές ευχαριστίες.

Η ανάδειξη από την Κυβέρνηση του ανεσκαμμένου χώρου παρέδωσε στο κοινό το ανάκτορο της πολιτείας του αρχαίου Ιδαλίου, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα από τα εκπληκτικά ευρήματα των ανασκαφών, και σε συνδυασμό με τα εκθέματα του Μουσείου που βρίσκεται εντός του χώρου, μιας περιδιάβασης στο σημείο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη με τους οικισμούς και τα νεκροταφεία.

Πρόσθετα και εξόχως σημαντικό, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του κράτους για τη δημιουργία εναλλακτικών ελκυστικών προορισμών για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, καταβάλαμε τις δέουσες προσπάθειες έτσι ώστε να γίνει δεκτή και να προωθηθεί η αίτηση που υπέβαλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Ιδαλίου, για τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, ώστε να επεκταθούν τα έργα διαμόρφωσης σε μεγαλύτερη έκταση εντός του απαλλοτριωμένου χώρου.

Με το ίδιο ενδιαφέρον το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προωθώντας την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την καλλιέργεια πολλαπλών μορφών γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων, προχώρησε στην αναβάθμιση του προγράμματος της μουσειακής αγωγής εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε και υλοποίησε στοχευμένα προγράμματα μουσειακής εκπαίδευσης, καθόλα ωφέλιμα, σε συνεργασία με λειτουργούς του εκάστοτε μουσείου.

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα δίνουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν και να εμπλουτίζουν βιωματικά τις ιστορικές και λαογραφικές τους γνώσεις, εξοικειώνοντάς τους παράλληλα με τους χώρους των μουσείων του τόπου μας.

Αναγνωρίζοντας τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως έννοιες αλληλένδετες και τους αρχαιολογικούς χώρους ως βασικό πυλώνα της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η Κύπρος, ανάλογες δράσεις έχει αναπτύξει και ο ΚΟΤ.
Πιο συγκεκριμένα: Στα προγράμματα του ΚΟΤ Μικρές Αποδράσεις, διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού, Πολιτιστικές διαδρομές, Θεματικές Διαδρομές του ΚΟΤ, έχουν συμπεριληφθεί εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Κομβικό σημείο μέρους των διαδρομών αυτών αναμένεται φυσικά να αποτελέσει το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου σε συνάρτηση με το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα θερμά να συγχαρώ το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Πεύκιου Γεωργιάδη, το οποίο εκπόνησε τη μελέτη, αλλά ιδιαιτέρως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την εφαρμογή της μελέτης. Όπως έχουμε ακούσει θα είναι ολονυκτίως φωτισμένες οι αρχαιότητες, έτσι ώστε να αναδεικνύουν πραγματικά τη σημασία του χώρου και την αξία του ευρήματος.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σταθώ στο γεγονός ότι η ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου Ιδαλίου διεξήχθη από μια αμιγώς κυπριακή ανασκαφική ομάδα.

Στην προσπάθεια αυτή, με επικεφαλής την Δρα Μαρία Χατζηκωστή, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συμμετείχε πολυπληθής ερευνητική ομάδα αρχαιολόγων, συντηρητών, τεχνικών, σχεδιαστών, με τη συνεργασία εργατών και οικοδόμων και τη σπουδαία συνδρομή εθελοντών του Δήμου Ιδαλίου, αναδεικνύοντας το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και έμπειρο εργατικό προσωπικό που διαθέτει η πατρίδα μας, αλλά και καθιστώντας ταυτόχρονα το ανασκαφικό έργο βασικό πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης για την περιοχή.

Αναγνωρίζοντας, το επιστημονικό έργο, τη μελέτη, τη φροντίδα και την επίπονη δουλειά που απαιτείται κάθε φορά, προκειμένου να έρθει στο φως και να παραδοθεί κατά το δυνατόν ακέραιος στις επόμενες γενιές ένας αρχαιολογικός χώρος και τα ευρήματα του, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συνεχίζοντας όλες εκείνες τις υποστηρικτικές δράσεις που διευκολύνουν το σημαντικό σας έργο.

Έργο, που αποκαλύπτει τους αρχαιολογικούς χώρους, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην κυπριακή επικράτεια ως ιδιαίτερης σημασίας και υψηλού συμβολισμού, αφού φανερώνοντας τις χιλιετίες πολιτισμού, επιτευγμάτων και κατακτήσεων καθιστά τους επισκέπτες γνώστες της πλούσιας Ιστορίας αυτής της πατρίδας.