ΠτΔ και Πρόεδρος Ρίβλιν: Κοινή δέσμευση για τη δημιουργία του αγωγού EastMed

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρόιβεν Ρίβλιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Τον Πρόεδρο Ρίβλιν υποδέχθηκε το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Αργότερα οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ρίβλιν, η οποία πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της δικής του επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ το 2015, αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είναι ιστορικές.

Πρόσθεσε ότι η Ενέργεια είναι ένα στρατηγικός πυλώνας της συνεργασίας των δύο χωρών με την κοινή δέσμευση για τη δημιουργία του αγωγού EastMed.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ είναι σημαντικής γεωστρατηγικής αξίας.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ, η Κύπρος έχει ξεκάθαρη θέση ότι το Ισραήλ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο και μια σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και η Κύπρος θα συνεχίσει να συνηγορεί υπέρ της στήριξης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Ρίβλιν συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται της καταπολέμησης των ασύμμετρων απειλών και της ασφάλειας στην περιοχή.

Όπως είπε συζήτησαν ακόμα την κατάσταση πραγμάτων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τη λύση δύο κρατών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ρίβλιν για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση και να εμπλακούν στη βάση της καλής θέλησης με την Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου».

Ο Πρόεδρος είπε ότι επιδίωξη μας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό και τη σημαντική στήριξη που προσφέρουν για την επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ρίβλιν είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί, οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 650 εκ. δολάρια ετησίως, ενώ σχεδόν 250 χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο πέρσι.

Τέλος, ο Πρόεδρος Ρίβλιν ανέφερε ότι το Ισραήλ προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων του με την Κύπρο σε όλους τους τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας θα φέρει μεγάλες θετικές αλλαγές για τους λαούς της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου Ρίβλιν, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά το οποίο εκατέρωθεν τονίστηκε ότι η Κυπρο-Ισραηλινή φιλία αποτελεί πρότυπο φιλίας για όλες τις χώρες της περιοχής.