ΠτΔ: Ιστορική ημέρα για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων

Για ιστορική ημέρα για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός τους εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας παράλληλα πως η υλοποίηση της συμφωνίας του 2014 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης της διαδικασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βάσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συμφωνία αποτελεί μια απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διαφόρων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοινό Ανακοινωθέν για τη «Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αναφορικά με τη ρύθμιση της ανάπτυξης στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων»

H Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώνουν σήμερα, το επόμενο σημαντικό στάδιο στην εφαρμογή της διμερούς Διευθέτησης που επιτεύχθηκε το 2014 σχετικά με τη ρύθμιση της μη-στρατιωτικής ανάπτυξης στις Βάσεις.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων θα δημοσιοποιήσουν αύριο το πρωί, το προσχέδιο Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, τους πολεοδομικούς χάρτες και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορούν τη Διευθέτηση.

Η δημοσιοποίηση της ΣΜΠΕ θα ξεκινήσει μια φάση δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας 35 ημερών, η οποία είναι το ουσιαστικό πρώτο βήμα για να επιτραπεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της τελικής Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη γης στις Βάσεις επί της ίδιας βάσης με τη Δημοκρατία.

Η εφαρμογή της Διευθέτησης αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των Κυβερνήσεών μας. Στο 60ό έτος των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης, τα οποία βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και ιδανικά, καθώς και στους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας.

Καταδεικνύει, επίσης, τη συλλογική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε και να προωθήσουμε την ευημερία των κατοίκων και των κοινοτήτων που διαμένουν εντός των Βρετανικών Βάσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Βάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.