ΠτΔ: Ικανοποιημένος για την σημερινή ενημέρωση του Εθνικού

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό. Αύριο αναμένονται οι δηλώσεις των κομμάτων. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε:

“Ξεκίνησε σήμερα μια παραγωγική οφείλω να αναφέρω συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μια συζήτηση η οποία δεν εχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχιστεί και αύριο και εκτιμώ ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις του εθνικού συμβουλίου για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση. Επαναλαβάνω ότι ο μόνος λόγος που γίνεται η δήλωση είναι για να εκφράσω την ικανοποίηση του πρόεδρου.Αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Εκείνο που μπορώ να πω από πευράς της κυβέρνησης είναι η ετοιμότητα μας όπως αποδείχθηκε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα”.

Σε ερώσηση των δημοσιογράφων όλα αυτά που ακούει ο Πρόεδρος από τα κόμματα πως θα τα αξιοποιήσει, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “γίνεται ένα πολύ παραγωγικός διάλογος. Στο τέλος τις συζήτησης θα δούμε πως αξιοπούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιό βαθμό είναι δυνατόν να υπάρξει αν θέλετε μια κοινή προσέγγιση. Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά εκείνο που αν θέλετε κυριαρχεί είναι αυτό που σας έχω προαναφέρει περί παραγογικου διαλόγου”.

Σε άλλη ερώτηση αν ακούσαν καινούργιες προτάσεις από τα κόμματα, δήλωσε ότι “θα αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Οπως είδατε και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων κομμάτων δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Να αναμένουμε την ολοκλήρωση και ακολούθως θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα”.

Παράλληλα στην ερώτηση για το τι θα προσθέσει αύριο η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέρετε ότι “είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και γενικότερα αν όχι αποκλειστικά αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει γίνει ξεκάθαρο μεσα και από τις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, δεν εμπλεκετε στα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού”.