ΠτΔ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά τόσο τα δικά μας όσα και τα δικά τους

“Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στις Αντικατοχικές Εκδηλώσεις Μνήμης, Τιμής και Αγώνα Επαρχίας Κερύνειας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά τόσο τα δικά μας όσα και τα δικά τους,  σημειώνοντας ότι είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου:

“Παρευρισκόμενος σήμερα στην εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και των κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας, από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974, συναισθάνομαι απόλυτα τα αισθήματα πόνου και πικρίας που βιώνουν οι Κερυνειώτες για τον εκτοπισμό, τη δοκιμασία της προσφυγιάς, αλλά και την αγωνία τους αν θα έχουν το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και αν θα διασφαλίσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Ακόμη, την αγωνία που βιώνουν κάτω από ποια διοίκηση θα ευρεθούν και κατά πόσον το δικαίωμα της ασφάλειας θα είναι εκείνο που θα τους δώσει το δικαίωμα να ελπίζουν.

Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως η δική σας αγωνία αλλά και η δική σας πίστη για την επιστροφή στα χώματα της Κερύνειας, ενδυναμώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουμε, οι οποίες έχουν σαν στόχο να αποκαταστήσουν την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας και να επανασυνθέσουν τον κοινωνικό ιστό που βίαια διαλύθηκε το 1974, κάτω από συνθήκες ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει μία δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση.

43 χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή, η συστηματική και σε μεγάλη κλίμακα παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην Κύπρο από την Τουρκία, καθώς επίσης και η εμμονή της στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Κύπρος, συνιστούν παράλληλα και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Η επανένωση της πατρίδος μας και η απαλλαγή της από τα δεδομένα της κατοχής, που την καθιστούν μία από τις πλέον στρατικοποιημένες περιοχές παγκοσμίως, επιβάλλεται όχι μόνο ως δικαίωση των προσδοκιών των Κερυνειωτών, ολόκληρου του Προσφυγικού κόσμου, και του συνόλου των πολιτών, αλλά και ως αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Αναλογιζόμενοι το δικό µας χρέος δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα από τη συλλογική και αποτελεσματική δράση, με στόχο την αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού η οποία είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν.

Αξιοποιώντας το προνόμιο της ένταξης μας στην ΕΕ το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας, αλλά και μέσα από την ενότητα στοχεύουμε στην απαλλαγή από τα δεδομένα που επιβάλλει η κατοχή.

Στοχεύουμε ταυτόχρονα, στη μετατροπή της πατρίδας μας, σε έναν τόπο ειρήνης, στον οποίο θα διασφαλίζονται η ασφάλεια και η ευημερία, καθώς και οι βασικές αρχές ελευθερίας, το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, της απόκτησης περιουσίας, της ενάσκησης επαγγέλματος για όλους ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων του τόπου, σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Με αυτή ακριβώς την πεποίθηση και αναγνωρίζοντας το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το σύνολο των πολιτών μεταβήκαμε πρόσφατα στο Crans Montana, της Ελβετίας.

Προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέσαμε εκείνες τις προτάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, προτείναμε μία λύση που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων.

Μία λύση δομημένη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Μια λύση που στόχευε το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και η οποία οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ότι δηλαδή τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια δικαιώματα παρεμβατικά, όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν έτσι ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ζητήσαμε αυτά που κάθε κράτος, σήμερα κράτος μέλος του ΟΗΕ, αλλά και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούται, διότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο παράδειγμα ανά το παγκόσμιο, όπου σύγχρονη χώρα, ή ακόμη και ημιαναπτυγμένη ή και υποανάπτυκτη να χρειάζεται εγγυήσεις και ιδιαίτερα εγγυητές εκείνους οι οποίοι εισέβαλαν και κατέχουν ακόμα μια χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ.

Και είναι θλιβερό, πραγματικά είναι θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη. Εκείνο που αγνοούν είναι ότι και τα δικά τους πρακτικά και τα δικά μας πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια. Αλλά, διερωτάται κανείς, όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα ΗΕ, πώς δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας; Αντί να φροντίσουν έτσι ώστε μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, να συμβάλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη.

Με θλίβει γιατί καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός Ειδικού Συμβούλου των ΗΕ, ενός εκφραστή υποτίθεται της διεθνούς νομιμότητας και είναι αδιανόητο να κατηγορείται μέσα από τα λεγόμενα του όπως σήμερα αποτυπώθηκαν ότι τάχα ο ΓΓ ήταν κουρασμένος και πιθανόν να μην αντελήφθη ή να μην απέδωσε ορθώς τα όσα άκουε.

Είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν, αλλά για ένα σας διαβεβαιώ, ότι θα παραμείνουμε διεκδικώντας αυτά τα οποία ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται, ο κάθε Κύπριος πολίτης δικαιούται, ο κάθε Κερυνειώτης και Κερυνειώτισσα δικαιούται.

Αυτό που απαιτείται από όλους είναι επιτέλους να κωφεύουν και να μη νομίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει η εθνική τραγωδία ένα από τα κριτήρια που θα αποτελέσουν ή που θα υποβοηθήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Εκείνο που απαιτείται αυτή την ώρα είναι ενότητα. Μόνο μέσα από την ενότητα και τους κοινούς στόχους μπορεί να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο χρόνος καταγράφει δυστυχώς τετελεσμένα.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε βεβαίως προ της παρόδου του χρόνου, αλλά θέλω όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αν από κοινού ακολουθήσουμε την κοινή στρατηγική που μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε με συντονισμένα βήματα, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκή χώρα, αξιοποιώντας το γεωστρατηγικό ρόλο που σήμερα διαδραματίζουμε μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ακόμα και όταν εκείνοι που θα έπρεπε να σέβονται το διεθνές δίκαιο το παραβιάζουν. Και δεν μιλώ μόνο για τους κατακτητές, μιλώ ακόμα, και το επαναλαμβάνω, εκείνους που εκπροσωπούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Κερυνειώτες και Κερυνειώτισσες, για ένα θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως θα συνεχίσουμε και πιστεύω πως αυτή σας η μαζική σας συμμετοχή, αυτή σας η πίστη, αυτές οι εκδηλώσεις που κάθε χρόνο γίνονται θα βοηθήσουν και θα δημιουργήσουν το αίσθημα και την ανάγκη να είμαστε ακόμα πιο διεκδικητικοί”.

Πηγή Φωτογραφιών: PIO