ΠτΔ: Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος που θα έχουν οι ενέργειες της

ΠτΔ: Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος που θα έχουν οι ενέργειες της

Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος που θα έχουν οι ενέργειες της σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο είπεσήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν θεωρεί χλιαρή την αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είπε ότι «δεν θεωρώ ότι ήταν χλιαρή η αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Εκείνο που θεωρώ είναι ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια, έτσι ώστε μέσα από διαδικασία ιδιαίτερα του διαλόγου και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν ηγετικές χώρες της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει. Βεβαίως η οριστική διευθέτηση του θέματος είναι μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με πλήρη, και το υπογραμμίζω, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος και εν συνεχεία θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής εις το Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως φαίνεται ότι οι νέοι δεν ακολουθούν τα όσα προνοούν τα σχετικά διατάγματα, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμπιστεύομαι τους νέους. Αν δείτε το Πάνθεον των ηρώων αποτελείται από νέους ανθρώπους που είχαν τη δύναμη, την τόλμη να σταθούν και να αντισταθούν σε πολύ χειρότερα από ό,τι ο κορωνοϊός. Αυτό που επιβάλλεται είναι να γίνει συνείδηση ότι δεν ρισκάρουν τη δική τους ζωή, αλλά και των δικών τους, των πατεράδων, των παππούδων, των αδελφών.

Για αυτό και κάνω μια έκκληση: Η γενναιότητα να εξαντληθεί στην πειθαρχία αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας».

Ερωτηθείς για το θέμα των άνοιγμα των σχολείων, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι αρκετά νωρίς. Εν πάση περιπτώσει η όλη σχολική χρονιά θα ακολουθήσει μια εκπαιδευτική πορεία είτε δια της παρουσίας των μαθητών είτε δια της τηλεκπαίδευσης».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της Ημέρας, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι πραγματικά μια μέρα που θεωρείται το Πάσχα της θερινής περιόδου, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο λαός μας είναι ένας λαός που θρησκεύεται, που πιστεύει και ελπίζει ότι με τη βοήθεια και της Παναγίας, και του Θεού γενικότερα, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Βεβαίως συν Αθηνά και χείρα κίνει».