ΠτΔ: Η συνεργασία με την TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία της με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, καθώς και προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου  της Δημοκρατίας:

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η 14η Ιουλίου, η ημέρα της Γαλλικής Επανάστασης, σηματοδοτεί ένα εκ των πλέον σημαντικών γεγονότων, τόσο για τη γαλλική όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ιστορία.

Επιφέροντας μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις στη Γαλλία, η Επανάσταση έμελλε να αλλάξει ριζικά τον ρουν της σύγχρονής Ιστορίας.

Τιμώντας την Ημέρα της Βαστίλλης, την ιδιαίτερη αυτή μέρα για τη Γαλλία και τον γαλλικό λαό, τιμούμε επίσης τις θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά της Επανάστασης.

Αυτά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταφέροντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα αντίστασης και ειρηνικής συνύπαρξης σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Είναι αυτά ακριβώς τα ιδανικά που ενέπνευσαν και τους οραματιστές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και με βάση τα οποία δημιουργήθηκε η μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτό και αναμφίβολα, η σκέψη όλων μας σήμερα στρέφεται στην περσινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, καθώς και στα αθώα θύματα της επίθεσης.

Τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, στρέφονται κατά της ειρήνης και των θεμελιωδών αρχών και αξιών που συμβολίζει η Γαλλική Επανάσταση και υπογραμμίζουν την ανάγκη της συλλογικής δράσης και συντονισμού για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας και τη διαχρονική άριστη συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Η Γαλλία αποτελεί έναν εκ των στενότερων εταίρων μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, με την απόλυτη ταύτιση θέσεων στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Ως μεσογειακά κράτη και μέσα από τη συμμετοχή των δύο χωρών στο EU Med Group 7, είναι με μεγάλη ικανοποίηση που παρατηρείται πλήρης συναντίληψη και καθορισμός δράσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και όχι μόνο.

Θέλω να ελπίζω ότι στην προσεχή διοργάνωση που θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία φιλοξενήσουμε τον φίλο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θα ήτο παράλειψη αν δεν εξέφραζα τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον φίλο Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ρενέ Τροκάζ για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία μας με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιοσημείωτη θεωρείται και η στρατηγική μας συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς επίσης και ο κοινός μας αγώνας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλοκυπριακή Στρατηγική Ατζέντα που έχουμε υπογράψει τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία καθορίζει τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, μάς δίδει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις απαραίτητες στρατηγικές, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που τίθενται ενώπιον μας.

Ένδειξη, εξάλλου, των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί επίσης η λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία καταδεικνύοντας τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική στήριξη που επιδεικνύει η Γαλλική Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια λύση που θα επιβάλλει σε ολόκληρη τη χώρα την ειρήνη και την ασφάλεια και θα δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.

Σε αυτή την προσπάθεια δώσαμε και δίνουμε το άπαν των δυνάμεων μας, ελπίζοντας σύντομα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία συμφωνημένη πρόταση λύσης στην οποία τον τελικό λόγο έγκρισης θα έχει ο λαός.

Μπορεί με τη λήξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά να μην πετύχαμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πετύχαμε όμως επιδεικνύοντας επιμονή να διαμορφώσουμε ισχυρές συμμαχίες κατανόησης των θέσεων μας.

Για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε ο πυρήνας του κυπριακού προβλήματος ο οποίος αφορά την ασφάλεια των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της όποιας τρίτης χώρας.

Προτείναμε λύσεις που αφορούν την ευημερία του κυπριακού λαού στο σύνολο του και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων.

Η εμμονή τόσο της τουρκικής πλευράς, αλλά, δυστυχώς, και των Τουρκοκυπρίων στα κεφάλαια Ασφάλειας και Εγγυήσεων για να συνεχίσουν οι εγγυήσεις του 1960 – ένας αναχρονιστικός θεσμός που το 2017 δεν βρίσκει κανέναν που να κατανοεί γιατί (να συνεχίσουν) ιδιαίτερα μέσα από μια συνολική δέσμη προτάσεων που είχαμε καταθέσει στο τραπέζι και που αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας. Μηχανισμούς που αναφέρονται και εφαρμόζονται στην Ευρώπη, (μηχανισμούς) που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των ΗΕ και που δημιουργούσαν πραγματικά τις συνθήκες ασφάλειας που θέλαμε να νιώθουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς ήταν και η υλοποίηση των όποιων θα είχαν συμφωνηθεί.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι πως πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και που θα μας οδηγήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου, πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους, για την ευημερία όλων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Οποιαδήποτε άλλη λύση συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων του τόπου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παρακαλέσω τον φίλο Πρέσβη να μεταφέρει στον γαλλικό λαό και στον Γάλλο Πρόεδρο, εκ μέρους όλων των Κυπρίων, τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη σημερινή επέτειο.