ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό τστην πρεμιέρα της όπερας «Η απαγωγή από το Σεράι» στη Πάφο, τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία.

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω απόψε τη φετινή παραγωγή όπερας του Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου, μιας διοργάνωσης που αποτελεί μία εκ των σπουδαιότερων δράσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η πλούσια και μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας ως κοιτίδας πολιτισμού.

Το φεστιβάλ ως μία διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνική εκδήλωση πάνω σε ετήσια βάση, συμπληρώνοντας δεκαεννέα χρόνια συνεχούς επιτυχούς παρουσίας, προσλαμβάνει φέτος πρόσθετη σημασία, καθώς εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Αποτελώντας μέρος των βασικών εκδηλώσεων της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την τρέχουσα χρονιά, της σωρείας άλλων που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, έχει καταφέρει με τον πιο εύστοχο τρόπο την επανατοποθέτηση της πόλης ανάμεσα στο σταυροδρόμι πολιτισμών, καθώς, επίσης, και την αποκάλυψη μιας κρυμμένης δυναμικής της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, η εύστοχη επιλογή ενός από τα κορυφαία και πολύ αγαπημένα έργα του μεγάλου μουσουργού W. A. Mozart, «Η Απαγωγή από το Σεράι», αντανακλά το εμβληματικό σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017: «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς».

Η εκτέλεση του έργου υπό την επιβλητική σκιά του φυσικού σκηνικού τοπίου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία της Κύπρου και αφετέρου τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Παράλληλα, πραγματοποιούμενο ως μία γιορτή πολιτισμού, το Φεστιβάλ συνέβαλε τα μέγιστα στην προαγωγή της Κύπρου σε ένα διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, διαμορφώνοντας ένα κοινό με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης, ενδυναμώνοντας πρόσθετα με τον καλλιτεχνικό ρόλο που διαδραματίζει και το ποιοτικό τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Οι θεατές ανταμείβονται απόλυτα έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παραστάσεις από καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές, που αναδεικνύουν την Κύπρο ως έναν διακεκριμένο προορισμό, με δυνατότητες ψυχαγωγίας εφάμιλλες χωρών με παράδοση στην ιδιαίτερη αυτή μορφή μουσικής τέχνης.

Ως Κυβέρνηση, θέτοντας στις προτεραιότητες μας την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, πάντοτε σε στενή συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ, έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε ένα μέρος των κονδυλίων του ΚΟΤ να διατίθεται σταθερά στη στήριξη των εκδηλώσεων αυτών.

Επιπρόσθετα, η συμπαραγωγή του σπουδαίου αυτού έργου, από το Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου και τον Λυρικό Οργανισμό της Πάρμα C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς και τη συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Daniele Agiman και σε σκηνοθεσία της Leigh Holman, φανερώνει τη σύσφιξη των πολιτιστικών της σχέσεων με άλλες χώρες και τις γέφυρες περαιτέρω συνεργασίας, που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Ιταλίας στη Κύπρο κ. Guido Cerboni για την πολύτιμη στήριξή του και τη στενή συνεργασία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η αξιοποίηση στο Φεστιβάλ Κυπρίων καλλιτεχνών που καλύπτουν το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων, αλλά και η συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο που πλαισιώνουν την ιταλική χορωδία, είναι ουσιώδους σημασίας, αφού διανοίγει προοπτικές για περαιτέρω εμπλοκή του καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού μας σε παρόμοιες εκδηλώσεις καθώς και προοπτικές συνέχισης και ενίσχυσης ανάλογων συνδιοργανώσεων.

Φίλες και φίλοι,

Αξιοσημείωτο και αξιέπαινο είναι το γεγονός ότι η Πάφος, η μικρότερη σε πληθυσμό Πολιτισμική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κατόρθωσε να διαμορφώσει το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να μένει πίσω όσον αφορά την ποιότητα των καλλιτεχνικών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πάφου, τον Πρόεδρο και τα μέλη τόσο του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 όσο και του Φεστιβάλ Αφροδίτη Πάφου, όλους τους συντελεστές, καθώς και τους χορηγούς οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους παρέχει ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δημιούργησαν με έμπνευση, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στην πόλη.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει αρωγός στηρίζοντας έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία, την καλαισθησία, την παιδεία και την ταυτότητα του τόπου.

Καλή θέαση και ακρόαση.

Σας ευχαριστώ”.