ΠτΔ: Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή της για διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, ως απεσταλμένου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο των δημόσιων δηλώσεων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε χθεσινή ενημέρωση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, ως απεσταλμένου, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή της, ενημέρωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την προσδοκία πως θα πράξουν το ίδιο και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να κυριαρχήσει η συζήτηση για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, τόνισε, να έχει έναν πιο ενεργό και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικότερα στις προσπάθειες που γίνονται για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία – ως το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή και το οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη – θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα για τη σημασία αποκλιμάκωσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια πολιτική ειρηνευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος τονίζει τη σημασία ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εκκένωση πολιτών από την περιοχή, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που έχει λάβει από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και άλλες.

Το θέμα της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερης σημασίας, ενώ αναφέρθηκε και σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Κύπρος. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Κύπρου, θέμα το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η προστασία του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας ρητά ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου κι αν προέρχεται. Μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, κατέληξε.

Όσον αφορά στη διάσταση του μεταναστευτικού, ανέφερε πως πρόκειται για μία από τις θεματικές συζήτησης των ηγετών ως ανεξάρτητο θέμα, αλλά και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Προσδοκία μας είναι, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει περισσότερη βούληση, μεγαλύτερη ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, μέσω της ενίσχυσης των χωρών της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης φυσικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα εάν η κρίση στην περιοχή επεκταθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος υποστήριξε πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «απελευθερωτικό κίνημα», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ακούσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς του Τούρκου Προέδρου απλά ενθαρρύνουν στην ουσία την τρομοκρατία, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε τρομοκρατικές ενέργειες και αυτή είναι και μια απάντηση προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και στην ουσία μέσα από τέτοιες ενέργειες επιχειρεί να υποσκάψει και την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.