ΠτΔ: Ευελπιστώ ότι θα αποφύγουμε ανάλογα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες

ΠτΔ: Ευελπιστώ ότι θα αποφύγουμε ανάλογα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες

Την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν στην Κύπρο ανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, και κληθείς να πει αν υπάρχει από μέρους του σκέψη να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών στο ενδεχόμενο που δεν κατέλθει στις εσωκομματικές διαδικασίες για τις Προεδρικές Εκλογές, όπως αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα είμαι Πρόεδρος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023. Πέραν τούτου δεν ασχολούμαι με όσους ασχολούνται με τις Προεδρικές Εκλογές».

Ερωτηθείς αν έχει βολιδοσκοπήσει τον τέως Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για να αναλάβει το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών, όπως ισχυρίζονται κάποια δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος είπε «δεν ασχολούμαι με όσα γράφονται. Οι αποφάσεις μου λαμβάνονται την ώρα και όποτε πρέπει».

Ερωτηθείς αν προτίθεται να αναπέμψει τη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό ή μέρους αυτού που αφορά τις τέσσερεις συνεργάτιδες του, ο Πρόεδρος είπε «θα μελετήσουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες τον φέρουν να είχε σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη ενημερώσει και αναμένουμε τον προϋπολογισμό, δηλαδή τη νομοθεσία ως έχει τελικά διαμορφωθεί, για να μελετήσουμε τα όποια ενδεχόμενα».

Κληθείς να δώσει μήνυμα προς τον λαό ενόψει των γιορτών και σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που καταγράφεται παγκόσμια είναι μια έξαρση. Χρειάζεται, συνεπώς, προσοχή από όλους. Εάν συγκρίνετε το τι συμβαίνει στην Κύπρο με το τι συμβαίνει είτε στην Ευρώπη είτε στον υπόλοιπο κόσμο, θα διαπιστώσετε πως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαχειριστούμε τις ελευθερίες του πολίτη, των επαγγελματιών, κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Όμως, αυτό που προέχει να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες και οι επαγγελματίες ότι αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε αυστηρότερα. Διότι εκείνο που προέχει είναι η υγεία του καθενός από εμάς, του καθενός από τους συνανθρώπους μας, αλλά ταυτόχρονα, βεβαίως, και η οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αυτοτελώς εργαζομένων και κατ΄ επέκταση, βεβαίως, και του κράτους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο lockdown, ο Πρόεδρος είπε ότι «ευελπιστώ ότι θα αποφύγουμε ανάλογα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες».

Σε ερώτηση αν είναι πλέον πεπερασμένη η προσπάθεια για διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τα ΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «αν μιλάμε για μέχρι το τέλος του χρόνου, ναι. Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή και ο ΓΓ και όσοι εμπλέκονται, και η ΕΕ θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, οι απαράδεκτες αξιώσεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που σίγουρα δεν συμβαδίζουν με κανένα μα κανένα είτε ψήφισμα είτε άρθρο της Σύμβασης των ΗΕ».