ΠτΔ: Ευελπιστώ για επανέναρξη του διαλόγου μετά τις τουρκικές εκλογές

Θέλω να ελπίζω είναι ότι μετά τις τουρκικές εκλογές, η Τουρκία θα δώσει τη συγκατάθεση, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να διερευνηθούν οι πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς κατά πόσο βολιδοσκοπήθηκε η Κυβέρνηση για κάθοδο ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στις 9-12 Ιουλίου στη Λευκωσία, είπε «όχι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Εκείνο που είχαμε, και είναι καλά γνωστό, βολιδοσκοπηθεί είναι κατά πόσο να συναινούσαμε στον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για να διερευνήσει το έδαφος και την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, προκειμένου ο ΓΓ αν αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει ή όχι μια νέα σύνοδο για το Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν διατηρεί αισιοδοξία ότι μετά τις τουρκικές εκλογές, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει στον διορισμό και η Τουρκία θα ανάψει το πράσινο φως έτσι ώστε να έχουμε κινητικότητα στο Κυπριακό και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να το ελπίζω. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι είναι εδώ και μερικούς μήνες που ο ΓΓ προσπάθησε. Είχε υποδείξει και άλλον πέραν το παρόντος ονόματος το οποίο απέρριψε η Τουρκία.

Αυτή την ώρα η μόνη που δεν απήντησε είναι η Τουρκία. Και αν είναι κάτι που θέλω να σημειώσω είναι ότι παρά την άρνηση της Τουρκίας, ορθά πράττοντας ο ΓΓ, όπως έπραξε και στο Κραν Μοντανά, δεν απέδωσε ευθύνες στην Τουρκία, για να αφήσει ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου. Συνεπώς, αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι μετά τις τουρκικές εκλογές, η Τουρκία θα δώσει τη συγκατάθεση, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να διερευνηθούν οι πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου και να φανεί επιτέλους ποιος είναι εκείνος που επιδιώκει πραγματικά τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης πάνω στις βάσεις, όπως έχουν χαραχθεί, αλλά και μέσα σε ένα πλαίσιο όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και οι βασικές αρχές της ΕΕ».