ΠτΔ: Επαναδιορισμός του Υποστράτηγου Αντρέα Μαρκίδη ως Υπαρχηγού της Ε.Φ

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή διαβεβαίωσης του Υπαρχηγού της Ε.Φ. Υποστράτηγου Αντρέα Μαρκίδη

Υπαρχηγέ,

Καταγράφοντας ήδη τον ένα χρόνο ευδόκιμης προσφοράς σας από τη θέση του Υπαρχηγού, λαμβάνοντας υπόψη το ακέραιο του χαρακτήρα, την επαγγελματικότητα και εργατικότητα σας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον επαναδιορισμό σας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να ασκείται τα καθήκοντα σας στο μέγιστο βαθμό, επιδεικνύοντας την ίδια υπευθυνότητα και πατριωτισμό.

Η συνέχιση των καθηκόντων σας καθίσταται επιβεβλημένη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της καταγραφής προόδου και βελτίωσης, στο πλαίσιο του αποτελεσματικού προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχετε σημαντικά διαμορφώσει σε αγαστή συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, τους επιτελείς και όλους τους αρμόδιους φορείς, και οι οποίες ήδη παράγουν σημαντικά αποτελέσματα.

Η αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά στον τομέα της άμυνας, με τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων μας, έχουν επιτύχει τον εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη της σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Με την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, και την επιτυχή αποτελεσματική τους ενσωμάτωση, αναβαθμίστηκε η επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού, δίνοντας την ίδια στιγμή τη δυνατότητα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, με την πρώτη σειρά εθνοφρουρών να απολύεται την εβδομάδα που διανύουμε.

Σε αυτά τα πλαίσια, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και ήδη έχουμε προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία σχετικές τροποποιήσεις στους Κανονισμούς που αφορούν τις Μόνιμες Εθελόντριες και τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς, και σύντομα θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία ο Κανονισμός που αφορά τους Μόνιμους Αξιωματικούς της Δύναμης.

Επιδιώκοντας την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές, βάσει των οποίων η Κύπρος διαδραματίζει ένα νέο ενεργό ρόλο ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων. Απτό παράδειγμα, η δημιουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Πρόσθετα, προχώρησε επιτυχώς ο σχεδιασμός της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, με έμφαση την αναβάθμιση των δυνατοτήτων που παρουσιάζει ο αεροναυτικός τομέας.

Η υπογραφή για πρώτη φορά, των υψίστης σημασίας αμυντικών συμφωνιών με γειτονικές, ευρωπαϊκές και άλλες φίλες χώρες, έχουν καταστήσει τη χώρα αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό αμυντικό περιβάλλον.

Οι εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων δίνουν τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, Υπαρχηγέ, η Εθνική Φρουρά καλείται να συνεχίσει την αποτελεσματική επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας, ειδικά αυτή την περίοδο που ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε από την αρχή της διαδικασίας.

Όσο υπάρχει παράνομα κατοχικός στρατός στην Κύπρο, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα, ειρήνη και ασφάλεια της ιδιαίτερης μας πατρίδος.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων σας, σας καλώ να συνεχίσετε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας προς την πατρίδα και τη κοινωνία στο ακέραιο, ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και καθημερινή έγνοια την προσήλωση στο καθήκον.

Με την πεποίθηση ότι θα φανείτε αντάξιος των προσδοκιών μου, σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί μόνιμος αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες σας να φέρετε εις πέρας το έργο που καλείστε να συνεχίσετε.

Καλή επιτυχία.