ΠτΔ: Εξαίρετες οι σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και στη Ρωσία

Στις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και στη Ρωσία αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο 13ο Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι αυτές εδράζονται στους στενούς δεσμούς φιλίας οι οποίοι είναι διαχρονικοί και συνεχώς ενισχύονται.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες έχουν στόχο την εξέταση νέων τομέων αμοιβαίου οφέλους, αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων, την ενδυνάμωση του διαλόγου και της κατανόησης σε θρησκευτικά θέματα, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ανησυχίες.

Είπε ακόμη ότι για πολλούς Ρώσους, η Κύπρος έχει γίνει το δεύτερο τους σπίτι και εξήρε την ενεργό επιχειρηματική δραστηριότητα των Ρώσων που διαμένουν στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπιστοσύνη που επεδείχθη από τη ρωσική κοινότητα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της δύσκολης οικονομικής περιόδους που διήλθε η χώρα.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι είμαι βαθιά και ειλικρινώς προσηλωμένος στην επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων.

Μιας λύσης, όπου η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης κοινότητας και όπου μια επανενωμένη Κύπρος θα είναι ελεύθερη από ξένες εξαρτήσεις.