ΠτΔ: Εισφορά 1 εκ. ευρώ για το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην ετήσια συνεστίαση για την οικονομική ενίσχυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Πραγματικά είναι με αισθήματα ευθύνης και χρέους απέναντι στους αγωνιστές, στο έργο που επιτέλεσαν, αλλά και που συνεχίζουν να επιτελούν κάτω από ειρηνικές συνθήκες, που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ να παρευρεθώ στην ετήσια συνεστίαση.

Σκοπός της Ίδρυσης του Μελάθρου ήταν αρχικά να προσφέρεται μια βοήθεια στους πάσχοντες αγωνιστές του απελευθερωτικού μας κινήματος, στη συνέχεια όμως και με τη μετεξέλιξη του Μελάθρου Αγωνιστών σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης, η καλή φήμη του οποίου έχει όχι μόνο εκτιμηθεί στην Κύπρο, αλλά έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό, δημιούργησε την ανάγκη, το κράτος να έρθει αρωγό και την ίδια ώρα, με απόφαση του Συμβουλίου των Αγωνιστών, να προσφέρεται προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Προς όσους έχουν την ανάγκη του Μελάθρου, προς όσους έχουν την ανάγκη αποκατάστασης.

Αυτή η ενέργεια δεν είναι παρά η συνέχιση του πατριωτικού αισθήματος που διακρίνει όσους είχαν την αρχική ιδέα, του Ανδρέα Αγγελόπουλου, του Θεοφάνη Παναγιώτου, τόσων και τόσων που συνέδραμαν στην προσπάθεια τους και σήμερα μέσα από την προσφορά έχει φτάσει σε ένα σημείο να είναι υπερκορεσμένο. Να μην αρκεί για τις ανάγκες των όσων έχουν την ανάγκη της βοήθειας του Μελάθρου.

Η απόφαση σας να προχωρήσετε στην επέκταση του Μελάθρου θεωρώ πως ήταν ένα εκ των ων ουκ άνευ γεγονός και είναι προς τιμή σας γιατί μέσα από τους εράνους και τη βοήθεια των αποδήμων μας έγινε κατορθωτό, όχι απλά να σχεδιάζετε αλλά να φτάσετε στο σημείο που έχετε ήδη προχωρήσει με τις προσφορές και είστε έτοιμοι για την επέκταση του.

Το κράτος μέσα από τη νέα διακυβέρνηση συνεισφέρει στο Μέλαθρον ετησίως, μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχει το Μέλαθρον, περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτό είναι το ελάχιστο γιατί αυτό είναι αντιπαροχή και ορθά λέχθηκε από το φίλο Φανή, τον Πρόεδρο, ότι αν δεν ήταν αυτά τα χρήματα, το Μέλαθρον θα εξοδεύονταν για μετάβαση στο εξωτερικό.

Εν πάση περιπτώσει, εκτιμώντας βαθύτατα αυτό που επιτελείται και γνωρίζοντας τις ανάγκες να επεκταθεί το Μέλαθρον με 32 τόσα δωμάτιο, με φυσιοθεραπευτήριο και σωρεία άλλων επιστημονικών είτε οργάνων είτε ιατρικών συσκευών και λοιπά, για να παρέχετε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, η Κυβέρνηση αποφάσισε και είμαι στην ευχάριστη θέση απόψε – και σαν αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών του κράτους – να εξαγγείλω μια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να γίνει κατορθωτό το όραμα σας, αλλά και το όραμα όλων όσοι έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του Μελάθρου.

Ευχαριστώ για το συμβολικό δώρο του πίνακα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ένα. Να σταθούμε, όσοι ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε αυτό το κράτος, σωστοί απέναντι σε όσους έστησαν το κράτος. Και είναι το ελάχιστο που σας χρωστούμε και θα είμαστε πάντα δίπλα σας.
Ύστερα από συνάντηση με τους Συνδέσμους Αγωνιστών έχουμε συστήσει και ένα Ταμείο Ευημερίας για έκτακτες ανάγκες των αγωνιστών κλπ, θα το παρακολουθούμε και θα δούμε πώς θα είμαστε συνεχώς αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλετε.