ΠτΔ: Δικαίωμα του κάθε πολίτη να αντιδράσει κατά τον τρόπο που νομίζει…

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την ίδια ώρα μεριμνούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε και τις προσπάθειες αλλοίωσης ακόμα και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από πλευράς της Τουρκίας να στείλει μετανάστες στην Κύπρο, και κληθείς να αναφερθεί στη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για μελέτη του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό, όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί και θέλουμε να δούμε ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να πάρουμε έτσι ώστε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο την ίδια ώρα να μεριμνήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε και τις προσπάθειες αλλοίωσης ακόμα και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις ροές των μεταναστών, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζεται να κάνω σχόλιο με όσα καταγράφονται με τις χιλιάδες των όσων αποπειρώνται και ενθαρρύνονται από την Τουρκία στα ελληνικά ή στα βουλγαρικά σύνορα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων για το θέμα του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, της κάθε ομάδας να αντιδράσει κατά τον τρόπο που η ίδια νομίζει ότι εκφράζει τις απόψεις της. Όμως, να λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια σε κάποιες αποφάσεις δικαιολογούνται και οι αντιδράσεις, όταν όμως είναι για καθαρά προστασία του συνόλου του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, δεν νομίζω να δικαιολογούνται ανάλογες σε ένταση αντιδράσεις. Όμως, επαναλαμβάνω, είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως ο ίδιος πιστεύει ότι κατά αυτό τον τρόπο εκφράζει τα αισθήματα του»