Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της θεσμοθετημένης «Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης με τα παιδιά» της Κυπριακής Παιδοβουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Τουρκίας και του κ. Tufan Erhürman, αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία, ο Πρόεδρος είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, στη βάση –ειδικότερα για το συγκεκριμένο θέμα που υπήρξαν οι δηλώσεις που προαναφέρατε– της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, προχωρά σε σχετικές συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη. Η απάντησή μου στα όσα προέρχονται από την Άγκυρα είναι να αναφέρω δημόσια την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, για να συνομολογήσουμε, στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Αφού έχουν τόση βεβαιότητα για τις θέσεις τους, νιώθουν τόση πολλή εμπιστοσύνη με τις προσεγγίσεις τους, να καθίσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουμε, να καθορίσουμε τα θαλάσσιά μας σύνορα, όπως πράξαμε με τα γειτονικά κράτη, και όπως θα συνεχίσουμε να πράττουμε.»
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί τα μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Erhürman ευοίωνα, ενώ ξεκινά μια νέα προσπάθεια με στόχο την επάνοδο σε διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος είπε: «Δεν θα σχολιάσω την προσέγγιση του κ. Erhürman, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα στον κ. Erhürman, όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά· την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ακόμη και αύριο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Crans-Montana, για να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Και μάλιστα, ανέφερα στον κ. Erhürman, από μόνος μου, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της [Κυπριακής] Προεδρίας του Συμβουλίου της EE είμαι έτοιμος, πανέτοιμος, –δεν θα επικαλεστώ και δεν ψάχνω καμία δικαιολογία– να καθίσουμε μαζί, έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, επαναρχίζοντας τις συνομιλίες, αξιοποιώντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Και το μήνυμά μου προς την Τουρκία και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, που από δικής μας πλευράς υπάρχει, είμαστε πανέτοιμοι. Ναι, μπορούμε σε σύντομο διάστημα να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»
Ερωτηθείς αν, στο πλαίσιο των επαφών του Hakan Fidan στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αναμένεται να σταλεί από πλευράς Βερολίνου το πρώτο μήνυμα προς την Τουρκία, ως μέρος της πρωτοβουλίας που συζητήθηκε με τον Καγκελάριο Merz κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος είπε:
«Όντως, κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στο Βερολίνο συζητήσαμε με τον Γερμανό Καγκελάριο, ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα, και για τα ευρωτουρκικά. Εξέφρασα κάποιες πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, ιδέες, απόψεις και, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ καλές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία –να σάς θυμίσω ότι πρόσφατα ήταν στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος– ζήτησα να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε. Το ανέφερε και ο ίδιος δημόσια. Από εκεί και πέρα, να αναμένουμε την επίσκεψη του κ. Fidan, και είμαι σίγουρος ότι αν προκύψει οτιδήποτε θα τύχουμε σχετικής ενημέρωσης από τη Γερμανία.»
