ΠτΔ: Δεν θα πάψω να εργάζομαι για την ευημερία της χώρας μας

Δεν θα πάψω με αποφασιστικότητα να εργάζομαι για την προκοπή και ευημερία της χώρας μας, τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αυτούσιο το διάγγελμα του Προέδρου:

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό με την ευκαιρία συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιθυμώ να εκφράσω τα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και περηφάνιας για τα όσα, με την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει το λαό μας, έχουμε συλλογικά και διαχρονικά επιτύχει.

Την ίδια στιγμή, αποτίω φόρο τιμής προς όσους θυσιάστηκαν ή αγωνίστηκαν για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όσους στη συνέχεια υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη νομιμότητα και τη δημοκρατία.

Η σκέψη μας στρέφεται αυτήν την ώρα και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, βεβαιώνοντας τους πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες ούτως ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των οικείων τους.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Η σημερινή μέρα προσφέρεται όχι μόνο για μια ιστορική αναδρομή των όσων ακολούθησαν την εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μια αφορμή ανασκόπησης πράξεων ή παραλείψεων από πλευράς των ηγεσιών των δύο Κοινοτήτων, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων, που μας οδήγησαν από την ελπίδα ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας στα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Επεμβάσεις των εγγυητριών δυνάμεων στα εσωτερικά του νεοσύστατου Κράτους, δικοινοτικές συγκρούσεις, εμφύλιες διαμάχες και το προδοτικό πραξικόπημα που οδήγησε στη βάρβαρη και παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974, κατ’ επίκληση, τάχα, της επαναφοράς της συνταγματικής τάξης.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία αποστερεί από τους πολίτες της χώρας μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, την απόλαυση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

Είναι καλά γνωστό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε έναν οδυνηρό αλλά αναγκαίο συμβιβασμό με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, πάντα υπό τον όρο ότι το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα απολαμβάνουν των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί.

Πολύ περισσότερο που μέσα από τις προσπάθειες και θυσίες του λαού μας, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολίτες της προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων κάθε άλλου Ευρωπαϊκού Κράτους.

Με απόλυτη γνώση και συνείδηση, θεωρώ πως η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εάν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιήσουν πως αυτό που θα απαλλάξει και εκείνους και εμάς από τα όσα τραγικά βιώνουμε, είναι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου Κράτους που θα σέβεται και υλοποίει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα αναγνωρίζει και θα τιμά τα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη όπως σε κάθε άλλη δημοκρατική χώρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η πρόσφατη συνάντηση μου με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπου επανέλαβα τη σαφή βούληση και απόλυτη ετοιμότητα της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των έως τώρα επιτευχθεισών συγκλίσεων και του πλαισίου των έξι παραμέτρων που καθόρισε ο ίδιος στο Κράν Μοντανά.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Πέραν από την προσπάθεια για εξεύρεση μίας αποδεκτής από όλους λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση και ευθύνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους, μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που θα καθιστά την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση της το 1960 και παρά τις περιπέτειες που βίωσε, έχει κατορθώσει μέσα από το φιλότιμο, την εργατικότητα και τις θυσίες του Κυπριακού λαού να επιτύχει και σημαντική πρόοδο, με αποκορύφωμα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να βρίσκεται σήμερα σε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Δεν αρνούμαστε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Είμαι όμως βέβαιος πως σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους κοινωνικούς εταίρους και τη βούληση του κυπριακού λαού, μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που ως Κράτος χρωστούμε στους πολίτες της χώρας.

Και αυτό που όλοι οφείλουμε είναι μέσα συνεργασία να καταστεί εφικτό να προχωρήσουμε στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της έρευνας και καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα πάψω με αποφασιστικότητα να εργάζομαι για την προκοπή και ευημερία της χώρας μας.

Ένα όραμα που αφορά το σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, απόλυτα συμβατής με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και κατά κύριο λόγο, απόλυτα συμβατής με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης για όλους ανεξαιρέτως τους νομίμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Check Also

Το Ευρωκοινοβούλιο μίλησε… στην Κύπρο δεν άκουσαν

Το Ευρωκοινοβούλιο μίλησε… στην Κύπρο δεν άκουσαν Στην ελληνική μυθολογία,επειδή ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά …

15 καταγγελίες πολιτών και 3 υποστατικών για παραβίαση των μέτρων covid

Σε 15 καταγγελίες πολιτών και τρεις υποστατικών, προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο, μετά από …