ΠτΔ: Δεν θέλω να είμαι οξύς στις αναφορές. Οξύτερο είναι το διεθνές δίκαιο …

ΠτΔ: Δεν θέλω να είμαι οξύς στις αναφορές. Οξύτερο είναι το διεθνές δίκαιο …

Αν θέλουμε μόνιμη ειρήνη μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό θα το πετύχουμε είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στην Ευρύχου.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του στρατοπέδου «Χρύσανθος Μυλωνάς», στην Ευρύχου, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα με την ευκαιρία των εορτών, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εκφράζω εγκάρδιες ευχές προς όλους σας ευχόμενος χρόνια πολλά γεμάτα υγεία, σε εσάς, στις οικογένειες σας.

Ταυτόχρονα αναλογίζομαι τις ευχές που πρέπει να δώσω για την ιδιαίτερη μας πατρίδα. Και οι ευχές μου δεν είναι άλλες από το να αποδώσει επιτέλους ένας γόνιμος διάλογος που θα οδηγήσει μέσα από τη λογική, όχι της μιας αλλά και των δύο κοινοτήτων, σε μια λύση που θα μας επιτρέπει επιτέλους μέσα από τη σταθερότητα και τη μόνιμη ειρήνη να έχουμε προοπτική και ευοίωνο μέλλον.

Είναι καλά γνωστό ότι τούτες τις μέρες, τούτη την περίοδο, ο ΓΓ των ΗΕ έχει διορίσει μια ειδική αντιπρόσωπο προκειμένου να καταρτιστούν τέτοιοι όροι αναφοράς, ώστε να επιτρέψουν την επανάληψη ενός γόνιμου διαλόγου. Κάτι που εμείς επιδιώκουμε εδώ και 44 τόσα χρόνια. Ενός γόνιμου διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Που θα είναι αποδεκτή, όμως, και από την ΕΕ και γενικά βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Μια λύση που δεν θα επιτρέπει είτε την επιβολή της μιας επί της άλλης κοινότητας είτε την υπεροχή της μιας επί της άλλης κοινότητας.

Για αυτό και με ευκαιρία τα όσα ακούω τούτες τις μέρες, θέλω να πω πως ένα είναι η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η αξίωση η μια κοινότητα μέσα από μηχανισμούς κατά παρέκκλιση των όσων διεθνώς στα ομοσπονδιακά συστήματα επισυμβαίνουν, να θέλει να επιβάλλεται δια ειδικών προνοιών επί της άλλης. Δεν μιλάμε για μειοψηφίες ή πλειοψηφίες, μιλάμε για λειτουργικότητα του κράτους, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι βασικές αρχές δημοκρατίας, υπαρχόντων του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ θα υλοποιηθούν επιτέλους και σε αυτό το κράτος μέλος που εδώ και 44 και τόσα χρόνια βιώνει απαράδεκτες συνθήκες κατοχής, σφετερισμού περιουσιών, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θέλω να είμαι οξύς στις αναφορές. Οξύτερο είναι το διεθνές δίκαιο όταν καταγράφει ανάλογες συμπεριφορές. Θέλω να ελπίζω ότι επιτέλους θα επικρατήσει η λογική, όχι αυτού που υπαγορεύει στον κ. Ακκιντζί να με συμβουλεύει ότι πρέπει να αλλάξω νοοτροπία. Γιατί η απάντηση μου είναι απλή. Ας μου υποδείξει ένα ανάλογο κράτος του προτύπου που θέλει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο, ενός ανάλογου ομοσπονδιακού μοντέλου, όπου η μία των συνιστωσών πολιτειών θα πρέπει να καθορίζει την τύχη της άλλης μέσα από μηχανισμούς της θετικής ψήφου. Ας μου υποδείξει ακόμα μία χώρα, όχι πλέον ομοσπονδία, όπου τελεί κάτω από την εγγύηση μιας τρίτης χώρας που εισέβαλε και κατέχει εδάφη της άλλης.

Είναι η ώρα που θεωρώ πως πρέπει όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά ιδιαίτερα οι ηγεσίες, και επεκτείνοντας αυτοί που ελέγχουν κάποιες των ηγεσιών, και υπονοώ σαφέστατα τη δύναμη που ελέγχει και κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουμε μόνιμη ειρήνη, αν θέλουμε πραγματικά την προκοπή – και εμείς αυτό επιδιώκουμε εδώ και τόσα χρόνια – μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό μπορεί να το επιτύχουμε, μόνο μέσα από τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν επιτέλους δίδοντας τα χέρια να δώσουμε και προοπτική στο μέλλον.

Δεν είμαι εδώ για να εκφωνήσω πολιτική ομιλία, όμως θεωρώ πως βασικές αρχές που άπτονται της λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα της παρουσίας σας, της ύπαρξης σας, και η ύπαρξη σας δεν είναι με επιθετικές προθέσεις, δεν είναι ο στόχος η Εθνική Φρουρά να μετατραπεί σε ένα στρατό που θα είχε τη δυνατότητα ανατροπής των κατοχικών δεδομένων. Η παρουσία σας εξίσου εθνικά σημαντική είναι η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η προάσπιση από τις όποιες επιβουλές, από τις όποιες απειλές καθημερινά εκτοξεύονται.

Τηρούμε χαμηλούς τόνους διότι πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, πιστεύουμε στο δίκαιο του κυπριακού λαού, πιστεύουμε σε όσους απορρίπτουν εξαρτήσεις, σε όσους απορρίπτουν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κινούμενο μιας τρίτης χώρας.

Η Πολιτεία σας χρωστά πολλά και αναγνωρίζει το μέγεθος και τον βαθμό της υπηρεσίας που προσφέρεται σε όσους από εμάς διαπραγματευόμαστε τη λύση του Κυπριακού.

Θέλω να έχετε εμπιστοσύνη ότι δεν θα επιτρέψουμε τίποτα ολιγότερο από αυτό που κάθε ευρωπαϊκό κράτος προσδοκεί.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, για άλλη μια φορά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, υγεία, και όσοι από εσάς σύντομα απολύεστε εύχομαι καλοί πολίτες.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους επιτελείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε τις συνθήκες στο στράτευμα υποφερτές με την έννοια ότι είστε ταγμένοι σε μια αποστολή πάρα πολύ δύσκολη. Και θέλω να πιστεύω ότι το επιτυγχάνουμε. Ο, τι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο για εσάς, για τις οικογένειες σας και πριν και πάνω από όλα για την πατρίδα μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Διοίκηση του στρατοπέδου αντάλλαξαν δώρα με την ευκαιρία των εορτών.

Check Also

Aίθριος ο καιρός με νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα (live map)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα …

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …