ΠτΔ για μεταναστευτικό: Υπάρχει μία σοβαρή κρίση – Η ΕΕ να αναλάβει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις ενέργειες της Κυβέρνησης μετά τις μαζικές αφίξεις Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού υπέδειξε ότι υπάρχει μια σοβαρή κρίση, ειδικότερα, με την εξωτερική διάσταση του θέματος, είπε ότι επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής, την οποία θα συναντήσει και την Κυριακή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών συζήτησε το θέμα με την αρμόδια Επίτροπο καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου. Και προσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει οικονομικά τόσο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και για τη διαχείριση των εσωτερικών προκλήσεων που έχει η χώρα, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, και συμφωνήθηκαν κάποιες ενέργειες και με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την αρμόδια Επίτροπο τις επόμενες των ημερών.»

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σήμερα έχουμε σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Να πάρουμε αποφάσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησής μας. Πρώτον, διορισμός Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες και καθήκοντα. Επίσης, σήμερα θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για τη διεύρυνση του σχεδίου ενοικίων έναντι δόσης, για το οποίο η νέα πρόταση που θα συζητήσουμε θα καλύπτει περισσότερους δανειολήπτες.»

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο νέο μνημόνιο συνεργασίας της Αστυνομίας με το FBI, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα θέμα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση, και επανέλαβε ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας μας».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα σχέδια χορηγιών ως ακολούθως: «Έχουμε ένα σχέδιο χορηγιών για αναβίωση των περιοχών της υπαίθρου των ορεινών περιοχών, κάτι στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Γεωργίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, και το σχέδιο χορηγιών για την κυκλική οικονομία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μέσα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιχορηγούμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να πετύχουν τους στόχους της κυκλικής οικονομίας.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι θα συζητηθούν και οι κανονισμοί για την εφαρμογή της νομοθεσίας για διευκόλυνση των έργων στρατηγικής ανάπτυξης, η πρόταση της οποίας υιοθετήθηκε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη αλλά είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η έγκριση των κανονισμών θα βοηθήσει «να αρχίσει η υλοποίηση έργων μεγάλης αξίας, πάνω από €25 εκατ., ή έργων που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 80 θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε δε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε τάχιστα με τους κανονισμούς έτσι ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις.