ΠτΔ για ΕΥΝΟΜΙΑ: Ένδειξη της ετοιμότητας των τεσσάρων χωρών να εργαστούν από κοινού

Ένδειξη της ετοιμότητας των τεσσάρων συμμετεχουσών χωρών για να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η σημερινή ναυτική άσκηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, όπου πραγματοποιείται η ναυτική άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ 4, στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή άσκηση αποτελεί ένδειξη της ετοιμότητας των τεσσάρων χωρών να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνω το γεγονός ότι πρόκειται για τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και για την ΕΕ, γειτνιάζει με την ΕΕ.

Είμαι εδώ για να εκφράσω την ικανοποίηση από πλευράς της Κυβέρνησης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το ότι φιλοξενούμε στη χώρα μας αυτή την άσκηση».

Ερωτηθείς αν στέλνονται κάποια μηνύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «μηνύματα όχι εναντίον οποιουδήποτε, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Οι χώρες μας είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και σίγουρα αυτή η άσκηση δεν στρέφεται ενάντια στην οποιαδήποτε τρίτη χώρα».

Ερωτηθείς αν με την άσκηση αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «σίγουρα, και οι υποδομές (αναβαθμίζονται), είναι κάτι που και ως Κυβέρνηση δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και μέσα στους σχεδιασμούς μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη γεωγραφική της θέση. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την ΕΕ, αλλά και για άλλους δρώντες του διεθνούς συστήματος. Γνωρίζετε ότι με τις ΗΠΑ εδώ και κάποιο διάστημα έχει ενισχυθεί πάρα πολύ η συνεργασία μας και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Δημάρχου Λεμεσού για την ανέγερση κατοικιών στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις, άρα, δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα για το τι έχει αναφέρει.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, ακριβώς, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική – ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ – ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας, όχι μόνο στη Λεμεσό, αλλά ανά το παγκύπριο. Συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία επεξεργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση του τόπου».

Κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι σημαντική, κρατώ ιδιαίτερα την αναφορά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τη δική μας προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια της προσπάθειας, και στο σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και στην επανέναρξη των συνομιλιών, εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες, που αντιλαμβάνεστε από δικής μας πλευράς πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν.

Η ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση, διαθέτει εκείνα τα εργαλεία που θα δημιουργήσει μια κατάσταση επωφελή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι οι γνωστές αντιδράσεις που ακούμε από πλευράς Τουρκίας και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και στο σύνολο της η διεθνής κοινότητα στέλνει ακριβώς τα ίδια μηνύματα στην τουρκική πλευρά».

Ερωτηθείς για τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αύριο θα είμαι στην Αθήνα για να χαιρετίσω συνάντηση Κυπρίων εφοπλιστών που ζουν στην Ελλάδα και από εκεί θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που προσδίδω στις επαφές που θα γίνουν εκεί. Εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δημιουργηθούν δεδομένα, συνθήκες που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλίων».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα συνάντησης του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι.

Κατά την επίσκεψη του στη Ναυτική Βάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τους επιτελείς για την άσκηση και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε σκάφος και μετέβη στη γαλλική φρεγάτα Chevalier Paul, από όπου παρακολούθησε αεροναυτικές ασκήσεις.