ΠτΔ για επεισόδια στη Λεμεσό: Απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν – Οδηγία στον Υπ. Δικαιοσύνης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη απόψε σε σύσταση προς τον Πρόεδρο της ΚΟΠ και έδωσε συγκεκριμένη οδηγία προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε σχέση με τα νέα επεισόδια σε αγώνα στη Λεμεσό, όπως ο ίδιος ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλα όσα συνέβησαν είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού του ΚΟΑ, και κληθείς να σχολιάσει το σημερινό περιστατικό διάσωσης μεταναστών στους οποίους περιλαμβάνονται και παιδιά, ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εδώ και 11 μήνες έχουμε λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα που έφεραν αποτέλεσμα, δεν είναι μόνο δηλώσεις.

Έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο. Αυτοί που φεύγουν από τη χώρα μας είναι σαφώς περισσότεροι, περισσότεροι και από αυτούς που έρχονται. Έχουν αυξηθεί οι αριθμοί, πέραν του 60 % στις αποχωρήσεις από το 2022 και την ίδια στιγμή ζούμε αυτό το δράμα, αυτό το δράμα που βιώσαμε σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανταποκρίθηκαν αμέσως. Αντιλαμβάνεστε όταν κινδυνεύουν ζωές δεν υπάρχει καμία άλλη των επιλογών και πολύ ορθά έπραξαν.

Είναι ένα θέμα το οποίο θέτουμε και στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά και στον Λίβανο και πολύ πρόσφατα στείλαμε και αποστολή που συζήτησε το θέμα με την Κυβέρνηση του Λιβάνου. Πρέπει και η ίδια η Κυβέρνηση του Λιβάνου να λάβει τα δικά της μέτρα γιατί γνωρίζουμε ότι πρόκειται για Σύριους που έρχονται, όμως, από τον Λίβανο».

Ερωτηθείς αν στα μέτρα που θα εξαγγείλει για τους Τουρκοκύπριους περιλαμβάνεται και η παραχώρηση υπηκοότητάς σε παιδιά που προέρχονται από μικτό γάμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένετε την ανακοίνωση των μέτρων που θα γίνει τις επόμενες των ημερών και ακολούθως να το σχολιάσουμε».

Σε ερώτηση αν αυτά τα μέτρα θα εξαγγελθούν πριν την κάθοδο της κας Ολγκίν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν θα έχει κοινή συνάντηση με τον ίδιο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση για κοινή συνάντηση. Γνωρίζω, όμως, ότι η κα Ολγκίν ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει πολλές επαφές, φυσικά και με τους δύο ηγέτες, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών και αναμένουμε να την υποδεχθούμε».

Κληθείς να αναφερθεί στα σημερινά επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα στη Λεμεσό παρά τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πριν δέκα λεπτά μίλησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. (Έγινε) συγκεκριμένη σύσταση προς τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, συγκεκριμένη οδηγία προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όλα αυτά που έβλεπα πριν να έρθω εδώ είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν».