ΠτΔ για διορισμούς: Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση δημιουργεί αντιδράσεις

Θα πρέπει να σεβαστούμε τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς σήμερα να σχολιάσει επικρίσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα διορισμών των Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Ίνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το τεμάχιο Κρόνος και ποια τα επόμενα βήματα του, είπε ότι «πρώτο, θα αναμένω να έχω επίσημη ενημέρωση από την ίδια την εταιρεία. Να θυμίσω ότι πρόσφατα όταν ήμουν στη Ρώμη είχα συνάντηση με τον κ. ντε Σκάλτζι, τον Γενικό Διευθυντή της ΕΝΙ, ο οποίος μου ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων θα επισκεφθεί ο ίδιος την Κύπρο για να με ενημερώσει και για τα αποτελέσματα, αλλά και για τον τρόπο ανάπτυξης. Άρα, να αναμένουμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, αλλά να αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ακολούθως θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα ως Κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις και δημοσιεύματα ότι διορισμοί στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών έχουν γίνει στη βάση πολιτικών κριτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρώτον, θα πρέπει να σεβαστούμε τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Το δεύτερο, είναι ότι η κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, η κάθε καινοτομία, σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Κύπρο, δημιουργεί αντιδράσεις. Αντιδράσεις, όπως αυτές που είδαμε. Επαναλαμβάνω, ότι θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την πολύ ουσιαστική δουλειά που έκαναν, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τους δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν σε αυτούς τους οργανισμούς».

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες που έκανε σήμερα για τον Ακάμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της κοινότητας για την πρόσκληση. Βρισκόμουν στην περιοχή και πριν περίπου 40 μέρες. Γίνεται μια σημαντική δουλειά, παρόλα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, παρά τις προκλήσεις, προκλήσεις που δεν βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Κύπρου, πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν, μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα, μέσα από την καθημερινή τους δράση, αναδεικνύουν την πίστη τους στην περιοχή και είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τη δική τους προσπάθεια, να στηρίξω ουσιαστικά τη δική τους προσπάθεια και ως Κυβέρνηση να συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτές στην ανάγκη να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η περιοχή.

Και οφείλω να πω και κάτι. Εγκαινιάζοντας σήμερα τρία έργα, αλλά και στις γειτονικές κοινότητες πριν λίγο διάστημα, ότι οι κάτοικοι των περιοχών αντιλαμβάνονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, γιατί ακριβώς ζουν εδώ, τη σημασία του Ακάμα, τον περιβαλλοντικό πλούτο του Ακάμα και όλες οι δράσεις τους μέσα από τα κέντρα που εγκαινιάσαμε σήμερα είναι ακριβώς για να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή αξιοποιώντας και προστατεύοντας τον συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πλούτο».

Ερωτηθείς για τα βήματα της Κυβέρνησης σε σχέση με την καταστολή της εγκληματικότητας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, ένα σοβαρότατο πρόβλημα, όμως, που θα επιλύσουμε όχι μέσα από δηλώσεις. Θα το επιλύσουμε μόνο μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες θα πρέπει να ανακοινώνουμε αφού υλοποιηθούν.

Αρκετά λόγια, αρκετές δημόσιες δηλώσεις για το συγκεκριμένο υπαρκτό πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εκείνο που μετρά είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και η δημοσιοποίηση τους αφού υλοποιηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι ο Πρόεδρος που μετά από 30 χρόνια επισκέφθηκε την Ίνεια και είναι κοντά στις κοινότητες της υπαίθρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι σημαντικό, το ανέφερε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ότι γίνεται αυτή η επίσκεψη μετά από 30 χρόνια. Δεν είναι μια επίσκεψη απλά ανταποκρινόμενος σε μια ηθική υποχρέωση ή θεσμική υποχρέωση. Είναι μια επίσκεψη – και δεν είναι η μόνη, δεν είναι η πρώτη και στην περιοχή και σε κοινότητες – που δείχνει ακριβώς την προτεραιότητα που δίνουμε ως Πολιτεία στην ανάγκη να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ύπαιθρος μας.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ανακοίνωτσα ότι θα έρθουμε πίσω, θα έρθω μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς των Εσωτερικών, Γεωργίας, τον Υφυπουργό Τουρισμού, πριν τον Ιούνιο ακριβώς για να αξιολογήσουμε όλα αυτά που έχουμε αναφέρει και πώς υλοποιούνται».

Σε ερώτηση για το θέμα της βίας στα γήπεδα και την απόφαση της ΚΟΠ για μη μεταφορά οπαδών εκτός έδρας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν πιέσεως από το Προεδρικό σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ίδιος προσωπικά επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ μετά τα τελευταία απαράδεκτα που είδαμε στα κυπριακά γήπεδα και τον ενημέρωσα, έτσι ώστε να ενημερώσει τα ποδοσφαιρικά Σωματεία, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης, της Πολιτείας – δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση – είναι αν δεν τερματιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων, όλοι οι αγώνες να γίνονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Χρειάζεται και συναπόφαση της ΚΟΠ και του ζήτησα να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στα Σωματεία».

Τέλος, ερωτηθείς για τα τοπικά έργα στον Ακάμα και αν θα επαναρχίσουν οι εργασίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, θα επαναρχίσουν άμεσα. Το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο».