ΠτΔ: Βασική επιδίωξη μας ως πολιτεία, είναι να ενισχύσουμε τις κοινότητες της υπαίθρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του, στη γιορτή του Γλυτζιηστού στο Κοιλάνι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “βασική επιδίωξη μας ως πολιτεία, είναι να ενισχύσουμε τις κοινότητες της υπαίθρου”.

Στον χαιρετσιμό του ο Πρόεδρος είπε:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στο Κοιλάνι για να χαιρετίσω τη σημερινή γιορτή.

Μία γιορτή που διοργανώνεται από τον γυναικείο πολιτιστικό όμιλο στον οποίον πολλά οφείλονται για την ανάδειξη της κοινότητας, των παραδόσεων.

Η γιορτή αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα της υπαίθρου, συμβάλλει στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας και εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν με εκδηλώσεις που φέρνουν τους επισκέπτες της χώρας μας σε άμεση επαφή με τους πολίτες, τις δραστηριότητες και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγουν.

Το Κοιλάνι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μακρόχρονη ιστορική παράδοση του τόπου μας, διαθέτοντας ποικιλία τοπικών προϊόντων – είναι καλά γνωστά τα οινοποιεία και το κρασί που παράγεται, ένα άλλο σημαντικό προϊόν που συμβάλλει στην προώθηση της παραγωγής του τόπου μας – αλλά και κατοίκους που με κόπο και ζήλο αναδείχθηκαν σε θεματοφύλακες του πολιτισμικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας, δεσπόζει ανάμεσα στα Κρασοχώρια της περιοχής Λεμεσού.

Αξιόλογες εκδηλώσεις όπως και η σημερινή, γίνονται σημείο αναφοράς για τις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, ενώ μαρτυρούν έμπρακτα το ενδιαφέρον των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο μας. Μπορεί να μην προσδοκούμε λόγω της αστυφιλίας να ξαναδούμε τις κοινότητες όπως στο παρελθόν αλλά μπορεί σίγουρα να ζωντανέψουν με τις επισκέψεις των αποδήμων στις κοινότητες τους, την ανέγερση εξοχικών κατοικιών και την αναβίωση της ζωής στην ύπαιθρο.

Αξιοσημείωτη και αξιέπαινη, είναι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στη σύλληψη της ιδέας και της διοργάνωσης της «Γιορτής του γλυτζιστού», επιβεβαιώνοντας την ανέκαθεν πολύπλευρη προσφορά της γυναίκας προς την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Βασική επιδίωξη μας ως πολιτεία, είναι να ενισχύσουμε τις κοινότητες της υπαίθρου και να τις καταστήσουμε εστίες γεωργικής, τουριστικής, πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Έμπρακτη απόδειξη της διαρκούς αυτής προσπάθειας μας, είναι η απόφαση της μετατροπή του κτιρίου που φιλοξενούσε το Δημοτικό Σχολείο Κοιλανίου, σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου, θα διασυνδεθεί με όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του κρατικού δικτύου, ως επίσης και με το σύνολο των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητικών κέντρων και άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται στους επισκέπτες του, η δυνατότητα διαρκούς και επικαιροποιημένης ενημέρωσης αναφορικά με τα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τον τόπο μας αλλά και το παγκόσμιο.

Το κόστος του έργου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υπολογίζεται περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του υπολογίζεται στους 12 μήνες.

Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα αναλάβει τόσο τη διαχείριση όσο και τα έξοδα λειτουργίας του.

Το άρτια εξοπλισμένο Κέντρο, στοχεύει μέσα από την ενεργό συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών στα προγράμματα και τις δράσεις του, να αναδείξει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο όλων των κοινοτήτων που εντάσσονται στο σύμπλεγμα των Κρασοχωριών.

Πρόσθετα, το έργο πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση και την τουριστική ανάπτυξη των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Καταλήγοντας, θα ήθελα εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Γυναικεία Πολιτιστική οργάνωση, τον πρόεδρο της κοινότητας για την εκδήλωση και όλους όσοι συνέβαλαν στο να στεφθεί με επιτυχία μια πρωτοβουλία που προβάλλει τον τόπο μας.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αξίζουν την στήριξη όλων μας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε πολλά των αιτημάτων να τύχουν ανταπόκρισης, στο βαθμό που η οικονομία και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ακόμα θα μας το επιτρέψουν”.