ΠτΔ: Αρκούντως δημιουργική η διήμερη επίσκεψη στην Εσθονία

ΠτΔ: Αρκούντως δημιουργική η διήμερη επίσκεψη στην Εσθονία

Το Κυπριακό προσομοιάζει απόλυτα με όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν την Ουκρανία, δηλαδή την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στο Ταλίν, της Εσθονίας, εκφράζοντας παράλληλα απόλυτη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των επαφών του.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψης του στο Ταλίν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, διότι η διήμερη επίσκεψη στην Εσθονία υπήρξε αρκούντως δημιουργική, αφού με τη σειρά συναντήσεων που είχαμε με τον Πρόεδρο της Εσθονίας κ, Κάρις, την Πρωθυπουργό κα Καλλάς, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ράτας, είχαμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε θέματα της παρούσας επικαιρότητας, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι καταστροφικές συνέπειες, το Κυπριακό, ένα χρονίζον θέμα που προσομοιάζει απόλυτα με όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν την Ουκρανία, δηλαδή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Θέλω να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες, διότι υπήρξε απόλυτη κατανόηση όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.

Συζητήσαμε πέραν των δύο αυτών σημαντικών θεμάτων, τα θέματα του Προσφυγικού της πράσινης μετάβασης, της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης, αλλά εξίσου για μας σημαντικό είναι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε σήμερα με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας και που θα βοηθήσει σημαντικά την Κύπρο στην ψηφιακή μετάβαση και στην κυβερνοασφάλεια, στο οποίο η Εσθονία αναγνωρισμένα έχει κάνει άλματα προόδου.

Για άλλη μια φορά εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου διότι μέσα από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε κοινότητα θέσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και το πρόβλημα της Ουκρανίας».