ΠτΔ: Αρκετά δημιουργική και σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση με τον ΓΓ ήταν αρκετά δημιουργική και μπορώ να εκφράσω απόλυτη ικανοποίηση για το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίχθηκε αλλά ιδιαίτερα για τις θέσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί δηλαδή δεν μπήκαμε ποτέ και με κανέναν τρόπο στην επίριψη ευθυνών αλλά μπήκαμε στην ουσία σημαντικών θεμάτων που εκκρεμούν και θα πρέπει να βρεθεί λύση, δηλαδή να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού.

Πέραν των θεμάτων του δακοινοτικού διαλόγου ή των θεμάτων που εκκρεμούν είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την έκκληση ώστε τα ΗΕ να επισπεύσουν την απελευθέρωση των όποιων στοιχείων υπάρχουνν για το θέμα των αγνοουμένων.

Το Μάη θα επισκεφθεί τα Γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Επιτροπή Αγνοουμένων προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα».

Ερωτηθείς τι σκέφτεται να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος αλλά εξίσου είναι και η εκτίμηση ότι εκκρεμούντως του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ενδεχόμενα να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα».

Ερωτηθείς αν μετά τα όσα συνέβησαν από τους Τούρκους και από τον κ. Ακκιντζί, συνεχίζει να τους έχει εμπιστοσύνη, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις που μεταφέρω και οι οποίες δεν είναι άλλες από τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε ερώτηση πώς αισθάνεται ο κ. Γκουτέρες για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, έχοντας υπόψη ότι είναι εκ των δημιουργών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο Πρόεδρος είπε «ήταν σαφής η θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Άιντε, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, εξάλλου θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είναι θέμα ούτε του όποιου διαμεσολαβητή ούτε ακόμη και της ΕΕ. Εάν υπάρχει κίνδυνος για τον Ελληνισμό της Κύπρου από την εφαρμογή μιας αξίωσης που μπορεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού ή να θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό, τότε δεν θα υπαγορεύσει κανένας τρίτος είτε την αποδοχή είτε τον συμβιβασμό. Συνεπώς δεν είναι ανάγκη να ρωτούμε τι λένε οι τρίτοι. Στο τέλος είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός που θα αποφασίσει μέσα από δημοψήφισμα».

Κληθείς από ξένο δημοσιογράφο να αναφερθεί στη συνάντηση του απόψε με στελέχη της Exxon Mobil, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα έχουμε συνάντηση για να συζητήσουμε κάποιες λεπτομέρειες για τις 5 Απριλίου όταν υπογραφτούν τα συμβόλαια με τα οποία θα αδειοδοτηθεί για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Πηγή Φωτογραφίας: Greek American News Photo Agency