ΠτΔ: Αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να δοκιμαστούν οι προθέσεις όσων διέδιδαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν

Έκρινα, όταν υπήρξε η πρόταση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για νέα Γενεύη, να είναι μια Γενεύη ουσίας που να στοχεύει όχι απλά στην πρόοδο, αλλά ακόμη και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοκιμαστούν οι προθέσεις όσων με τη ρητορική τους διέδιδαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πολιτικά κόμματα σε σχέση με την πρόταση του για τις συνομιλίες, είπε ότι «θέλω να πω κάτι για να ξεκαθαρίζουμε. Θα είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι λένε ότι θέτω ή προαπαιτούμενα ή ως πρόκριμα για την περαιτέρω πρόοδο αν ήταν η αρχή του διαλόγου, αν τώρα θα αρχίζαμε τον διάλογο και έθετα ως πρόκριμα την πρόοδο στην εισήγηση που έχω κάνει, δηλαδή στα κεφάλια της ασφάλειας, του εδαφικού και στα υπόλοιπα βεβαίως.

Αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε εξαντλήσει δύο χρόνια συζητώντας αυτά τα κεφάλαια που συζητούντο για άλλα 42 τόσα χρόνια.
Αυτό που προέβαλα – και δεν είναι διαδικασία, είναι ουσία – είναι αυτό που συμφωνήσαμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη Γενεύη, ότι δηλαδή θα πρέπει το κεφάλαιο της ασφάλειας να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο.

Αυτό αποφασίστηκε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου, επανελήφθη με την ανακοίνωση των ΗΕ στις 12 Ιανουαρίου, επανελήφθη στην Κύπρο με κοινή έκκληση των δύο ηγετών προς τον ΓΓ των ΗΕ για ενδιάμεση σύγκληση επί υπουργικού επιπέδου, προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική σύγκληση. Αυτό υπέβαλα. Και δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι η πρόταξη, όπως ακούω, ή θέμα διαδικασίας. Είναι θέμα ουσίας.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ή να βάλουμε τον δάκτυλον υπό των τύπων των ήλων κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να δοκιμαστούν οι προθέσεις όσων με τη ρητορική τους διέδιδαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ή μάλλον ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς προκειμένου να επιτύχουμε λύση».

Ερωτηθείς τι αναμένει από την αυριανή του συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι κατά νου έχει, εγώ γνωρίζω την πρόταση που υπέβαλα, οι διεργασίες είναι εν εξελίξει, θα επιδιώξει ο κ. Άιντε να βρει κάποια φόρμουλα. Εάν και εφόσον είναι μέσα στα πλαίσια της πρότασης μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι συναντήσεις του με τον κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Κύπρο. Εγώ δεν θα αρνούμουν προτού μεταβούμε στη Γενεύη να γίνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες στην Κύπρο για περισσότερες συγκλίσεις, αλλά θα πρέπει να διαπιστώσω ότι από την ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε για πρώτη φορά στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό, εν συνεχεία στη Γενεύη, εν συνεχεία στον διακοινοτικό διάλογο στην Κύπρο, δεν έχουν παρατηρηθεί τα αξιοσημείωτα βήματα.

Για αυτό και επαναλαμβάνω, εν τη ουσία βρίσκεται σε μια στασιμότητα ο διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα κεφάλαια. Για αυτό και έκρινα, όταν υπήρξε η πρόταση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για νέα Γενεύη, να είναι μια Γενεύη ουσίας που να στοχεύει όχι απλά στην πρόοδο, αλλά ακόμη και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Εάν -και εδώ πρέπει να το πω- ανταποκρίνονταν στην αλήθεια τα όσα μου αποδίδουν ότι ενδιαφερόμουν για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα υπέβαλλα ανάλογη πρόταση. Θα προτιμούσα να λαθροβιώνει ο διάλογος και να πολιτεύομαι κατά το πώς με κατηγορούν.

Εννοώ ότι επιθυμώ τη λύση, μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο και πιστεύω ότι μέσα από την πρόταση που υπέβαλα, που δεν είναι δική μου αλλά κοινή με τον κ. Ακκιντζί, μπορεί να πετύχουμε αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν είναι τώρα ή ποτέ ο Πρόεδρος απάντησε «όχι».