ΠτΔ: Έχω κουραστεί να ακούω για εκτιμήσεις και τσουνάμια

Αυτό το κράτος είναι συντεταγμένο και ακολουθεί πολιτικές, προκειμένου να ενισχύσει – και ενισχύει συνεχώς – την υπόσταση του, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας φαίνεται έτοιμος να τον συναντήσει, ο Πρόεδρος είπε ότι «όπως καλά γνωρίζετε, ενώ ήμουν στη Νέα Υόρκη, και με την ευκαιρία των γενεθλίων μου και των ευχών που δέχθηκα, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακκιντζί.

Μεταξύ των άλλων και πρώτιστα ήταν η πρόσκληση να βρεθούμε, ας είναι και για ένα καφέ, να ανταλλάξουμε κάποιους προβληματισμούς για την παραπέρα πορεία της πατρίδας μας. Η απάντηση ήταν ότι δεν θα ήθελε να δώσει την εικόνα ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες.

Αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συνάντηση με την κα Σπέχαρ. Δεν γνωρίζω γιατί. Αν είναι για το οδόφραγμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Εμείς είμαστε έτοιμοι από τις 15 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά μόλις πρόσφατα έχει αποπερατώσει, αν έχει αποπερατώσει, τις εργασίες, αλλά εκείνο που παραμένει κώλυμα είναι το τουρκικό φυλάκιο το οποίο θα έπρεπε να μετακινηθεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι βλέπουμε μια νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όσα λιγότερα λέγονται από όλους τόσο το καλύτερο.

Έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για ‘τσουνάμια’, να ακούω πολλά. Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το κράτος είναι συντεταγμένο και ακολουθεί πολιτικές, προκειμένου ακριβώς να ενισχύσει – και ενισχύει συνεχώς – την υπόσταση του. Την ίδια ώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και προοπτικές για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Όλη αυτή η κινδυνολογία που ακούγεται, επιτέλους αν υπάρχει κάτι, καλό είναι να λέγεται προς εκείνον που πρέπει να τα ακούσει και αυτός εγώ είμαι. Και όχι να δίδουμε την εικόνα ότι ή δεν πράττουμε τίποτα ή ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή κλπ.

Εκτιμήσεις όλοι κάνουν. Το θέμα είναι, μέσα από τις εκτιμήσεις, οι ενέργειες που αναλαμβάνεις προκειμένου να αποτρέψεις εκείνα που ενδεχόμενα θεωρείς ως αρνητικές εξελίξεις».