ΠτΔ: Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς μετά από την ημίωρη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2017 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προέβησαν στις πιο κάτω δηλώσεις προς τον Τύπο.

«Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση, όπως πάντα εξάλλου, με τον φίλο Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την πάρα πέρα πορεία, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, τα θλιβερά αποτελέσματα ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Crans-Montana. Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους βεβαίως, του Γενικού Γραμματέα.

Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας: Για άλλη μια φορά κάναμε μια πάρα πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο, τον κ. Αναστασιάδη. Έκανα μια ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει και εκείνος, όπως θέλει ο Πρόεδρος κι εγώ, σε αγαστή συνεργασία που έχουμε πάντα, να υποστηρίξει μια λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου βέβαια και των αρχών του ΟΗΕ. Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Crans-Montana.

Ερώτηση: Υπάρχει ενιαία γραμμή, δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις;

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Υπάρχει μία γραμμή.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τις παρεξηγήσεις εσείς τις δημιουργείτε. Εμείς έχουμε αγαστή, εξαίρετη και πάντοτε ενιαία γραμμή.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Ο Ελληνισμός πάντα πρέπει να παλεύει ενωμένα και έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε και επιθυμούμε.»