Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Νότου με θέμα «Τεχνολογία και ενεργός γήρανση»
Μεταφέρω τους θερμούς προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη καθώς και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε κάθε ένα από τους συμμετέχοντες στο Περιφερειακό Συνέδριο.
Μεταφέρω, επίσης, τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσει το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Νότου με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα «Τεχνολογία και ενεργός γήρανση» και τα συγχαρητήριά του προς την Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και για τη συνολική, διαχρονική δράση της Οργάνωσης για την προβολή και προάσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων της Κύπρου, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει αδιάλειπτα για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών. Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση, βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή του τόπου σε σύγκριση με οποιαδήποτε παλαιότερη περίοδο. Ως εκ τούτου, η τρίτη ηλικία είναι εκ των πραγμάτων μια περίοδος εξίσου δημιουργική και παραγωγική, όπως οποιαδήποτε άλλη στη ζωή κάθε σύγχρονου ανθρώπου.
Η χρήση της τεχνολογίας και εξειδικευμένα η πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, καθώς μέσω αυτών των εργαλείων αποκτούν, επιπρόσθετα προς όλα τα άλλα, και τη δυνατότητα εύκολης επαφής με αγαπημένα τους πρόσωπα, μειώνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτά τα εργαλεία παρέχουν στους ηλικιωμένους που τα αξιοποιούν και άμεση πρόσβαση σε πληροφόρηση που αφορά σε διάφορα θέματα του ενδιαφέροντος τους αλλά και σε θέματα υγείας και ψυχαγωγίας. Περαιτέρω, τα άτομα που ζουν μόνα τους, μπορούν να εκπαιδευτούν για να αξιοποιούν την τεχνολογία για θέματα ασφάλειας και να αναζητούν βοήθεια για οποιοδήποτε θέμα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, σχεδιάζει πάνω σε τακτική βάση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο την ενίσχυση της ενεργού γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και τη διαβίωση τους σ’ ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, που να ενισχύει τις δυνατότητες τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους.
Στο πλαίσιο αυτό οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου μας, εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τα άτομα τρίτης ηλικίας, διασφαλίζοντας έτσι το αναγκαίο επίπεδο ποιότητας, σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς, που είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές, πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενισχύονται οικονομικά με στόχο τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και στηρίζεται ο ίδιος ο ηλικιωμένος, ώστε να παραμείνει στο οικείο του περιβάλλον, αλλά και η οικογένεια, ώστε να είναι σε θέση να κρατήσει το ηλικιωμένο μέλος της κοντά της, για όσο μακρύτερο χρονικό διάστημα.
Η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής και των ηλικιωμένων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην είναι υπόχρεος να διαβιεί με εισοδήματα που δεν επαρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση. Παράλληλα, με την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το ΕΕΕ, αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα θέματα φροντίδας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων, πραγματικών αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.
Ταυτόχρονα, στηρίζουμε, σε συνεργασία και με την Κοινωνία των Πολιτών, τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς και προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την ανεξαρτησία και την κοινωνική συμμετοχή τους.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε δομές που στηρίζονται στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ΄ οίκον φροντίδα.
Συγκεκριμένα, το 2016, 62 τέτοια Προγράμματα, που εξυπηρετούν περίπου 2000 άτομα τρίτης ηλικίας, έλαβαν συνολικά κρατική ενίσχυση ύψους €1,4 εκ. περίπου, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1/5 περίπου του συνολικού ποσού που διατέθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Τα περισσότερα από αυτά τα υποστηριζόμενα προγράμματα μπορούν να εμπλουτιστούν και σταδιακά να εισάξουν στοιχεία που θα επιτρέψουν στους επωφελούμενους ηλικιωμένους να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να επεκτείνουν τα όριά τους.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ηλικιωμένους, το οποίο θα περιλαμβάνει τους τέσσερις κύριους στόχους της Διακήρυξης της Βιέννης, καθώς και τις δεσμεύσεις της Περιφερειακής Στρατηγικής για Εφαρμογή του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση. Οι στρατηγικοί στόχοι της Υπουργικής Διακήρυξης για τη Γήρανση που υιοθετήθηκε πολύ πρόσφατα στη Λισαβόνα θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, διαμορφώνοντας το ευρύτερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναληφθούν στοχευμένες δράσεις από διάφορους φορείς.
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής, για πάρα πολλούς και ουσιώδεις λόγους. Μεταξύ αυτών, και γιατί αυτή η Κυβέρνηση περιβάλλει όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, με απεριόριστο και γνήσιο σεβασμό, τόσο για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία, όσο και για το γεγονός που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις νεώτερες γενιές.