Πρώτος άνδρας βασιλιάς στην Ολλάνδία μετά από 123 χρόνια

Η Ολλανδία απέκτησε νέο βασιλιά

Ο πρίγκιπας διαδοχος Βίλχεμ-Αλεξάντερ είναι από τις 11:10 σήμερα ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας, μετά την υπογραφή από την μητέρα του της Πράξης Παραίτησής της, όπως ορίζει το σύνταγμα.

Έπειτα από τρεις βασίλισσες και μία αντιβασιλέα, η Ολλανδία αποκτά σήμερα τον πρώτο βασιλιά από το 1890. Ο 46χρονος Βίλχελμ Αλεξάντερ γίνεται ο πρώτος άνδρας μονάρχης στην “χώρα της τουλίπας” εδώ και 123 χρόνια, βάζοντας τέλος σε μία υπόθεση… αποκλειστικά γυναικεία.

Η μητέρα του νέου βασιλιά, Βεατρίκη -που θα υπογράψει σήμερα την πράξη παραίτησης-, είχε ανέβει στον θρόνο το 1980, διαδεχόμενη τη μητέρα της Τζουλιάνα. Εκείνη -με τη σειρά της- είχε διαδεχθεί τη δική της μητέρα Βιλελμίνη το 1948.

Η ενθρόνιση του Βίλεμ Αλεξάντερ σηματοδοτεί και ακόμα μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς στα 46 του γίνεται ο νεότερος μονάρχης της Ευρώπης, όταν ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 71 χρόνια. Η ενθρόνιση θα γιορταστεί με κάθε επισημότητα αλλά και με εορταστική διάθεση, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις.

Στην πόλη αναμένονται 800 χιλιάδες επισκέπτες, έχουν κινητοποιηθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί και το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.