Πρώτη συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη σε τουρκική εφημερίδα

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, την πρώτη στον τουρκικό τύπο μετά την εκλογή του στην προεδρία της δημοκρατίας.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τεράστια θα είναι τα οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εφόσον επιλυθεί και το κυπριακό

Σε μία τέτοια εξέλιξη, ανέφερε ο Πρόεδρος , η Κύπρος μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικός σταθμός ολόκληρης της περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Δήλωσε επίσης  ότι η αγορά και η οικονομία μπορούν να προτείνουν καλύτερες λύσεις από τη στρατιωτική ισχύ του ενός ή του άλλου.

Το όραμα μας, τονίζει, είναι η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών της περιοχής.

Οκ. Αναστασιάδης επανέλαβε επίσης την επιθυμία της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ύστερα από σωστή προετοιμασία, ώστε να καταλήξουν σε επιτυχία και όχι σε αποτυχία.

Απορρίπτει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα στην καθυστέρηση μερικών μηνών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η ενέργεια μας αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, διευκρίνησε.

Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι αποτελεί ιστορία και ουδείς το επικαλείται. Ούτε η επαναφορά του, λέει, είναι εφικτή, ούτε η επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση. Είναι καιρός, υποδεικνύει, να δοθεί περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο της λύσης και όχι στην ονομασία.

Δήλωσε επίσης ότι “γνωρίζουμε ότι έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα και συνθήκες μη αναστρέψιμες, αλλά αυτό δε μας απαγορεύει να οραματιζόμαστε λύση, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/κ και δε θα αποστερεί εκείνα των Τ/κ”.

Η λύση, ανέφερε, πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, δηλώνει, προκαλεί προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκία και στη συνεργασία της Ένωσης με το ΝΑΤΟ.