Πρώτη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου

Το Σάββατο στο Αζερμπαϊτζάν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουν την πρώτη συνάντηση, μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δει τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μπακού καθώς και οι δύο αναμένεται να παρευρεθούν στην επίσημη τελετή για την επέτειο των 20 χρόνων από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ και την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου του Νότιου Διαδρόμου.

Η συνάντησή τους θα γίνει λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Νταβούτογλου στα κατεχόμενα όπου κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του για τσάι στην Κύπρο. Το πώς διατύπωσε όμως αυτήν την πρόσκληση έχει σημασία. Ο νέος πρωθυπουργός είπε λοιπόν ότι αν είναι έτοιμος ο Αντώνης Σαμαράς να πάνε μαζί στο “νότο” για τσάι και μετά να κάνουν το ίδιο στο “Βορρά”.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, την πρώτη στο εξωτερικό υπό τη νέα του ιδιότητα. Το ίδιο ακριβώς είχε πράξει ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος και εκείνος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Καθώς ο Νταβούτογλου ταυτίζεται απόλυτα με τον Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά οι προκλητικές δηλώσεις.

“Η κρίση στο Κυπριακό πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά ” είπε ο Νταβούτογλου και ότι “η κρίση συνεχίζεται μέχρι σήμερα διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε όχι στο σχέδιο Αναν”.

Πιο προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι κατοχικός στρατός ο τουρκοκυπριακός και ότι στην πραγματικότητα αυτοί που έχουν καταλάβει την Κύπρο είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στα όσα είπε ο Νταβούτογλου, κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει στον πυρήνα του προβλήματος, την ύπαρξη των κατοχικών στρατευμάτων, το μη σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες.