Πρώην υπάλληλοι της Τρ. Κύπρου ζητούν απελευθέρωση των ταμείων τους

Δεκάδες πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συγκροτήματος στην Αγία Παρασκευή, σε μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αίτημα την απελευθέρωση των ταμείων προνοίας τους, που παραμένουν ακόμα δεσμευμένα, πέντε μήνες μετά την αποχώρησή τους, στη βάση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

«Πέντε μήνες μετά την ούτω καλούμενη εθελούσια έξοδο μας από την Τράπεζα Κύπρου δυστυχώς δεν έχουμε πάρει τα ταμεία μας, όπως μας είχαν υποσχεθεί. Περιμένουμε αγωνιωδώς, χτυπούμε πόρτες, όλοι μας υπόσχονται ότι θα μας δώσουν αυτό που δικαιούμαστε, αλλά δυστυχώς στο χέρι δεν έχουμε πάρει απολύτως τίποτε», δήλωσε ο Γενικός Συντονιστής της Παγκύπριας Επιτροπής Αφυπηρετησάντων υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου Σάββας Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου μίλησε για κοροϊδία σε βάρος των πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, τόσο από πλευράς της ίδιας της Τράπεζας, όσο κι από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας. “Κυβέρνηση- Κεντρική – ΕΤΥΚ Συμπαιγνία, παραπλάνηση, εμπαιγμός” έγραφε πανό που κρατούσαν οι διαμαρτυρόμενοι.

«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αυτή τη συμβολική εκδήλωση έξω από την Τράπεζα Κύπρου κι ας φωνάζει ο κ. Χασάπης ότι θα χαλάσουμε την εικόνα της Τράπεζας», ανέφερε.

Ο Σάββας Φιλίππου εξήγησε ότι το 52,5% του συνολικού ποσοστού των ταμείων προνοίας που απελευθερώθηκε μετά το κούρεμα έχει μετατραπεί σε γραμμάτια των 6, 9, και 12 μηνών με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα μία περίοδο. «Άρα εμείς τώρα που είμαστε άνεργοι δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά τα λεφτά», είπε.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 47,5% η Τράπεζα, είπε, ισχυρίζεται ότι έχει μετατραπεί σε μετοχές, θέση με την οποία, όπως ανέφερε, διαφωνούν οι υπάλληλοι που αφυπηρέτησαν πρόωρα και γι΄ αυτό το λόγο έχουν κινηθεί νομικά. «Εμείς λέμε ότι έπρεπε να είναι μετρητά. Έχουμε κινήσει αγωγή και θα έχουμε εκδίκαση στις 14 του Γενάρη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιππου το συνολικό ποσό που τους οφείλεται ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. Ευρώ.

«Από τα ταμεία προνοίας στα οποία στηριζόμαστε για να ζήσουμε δεν έχουμε πάρει τίποτε. Είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Φιλίππου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου να συνεχίσουν τον αγώνα τους εντός κι εκτός Κύπρου.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου συνεχίστηκε έξω από την Κεντρική Τράπεζα.