“Πρόχειρο” χαρακτήρισαν το πακέτο μέτρων η αντιπολίτευση

Πρόχειρο,ελλιπές και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος  χαρακτήρισαν το
πακέτο αντιπροτάσεων προς της τρόικα η αντιπολίτευση στην Κύπρο. Επιπλέον στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Χριστόφια εκφράστηκαν ανησυχίες και προβληματισμοί σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση του πακέτου και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη και θα παρουσιαστεί στους Αρχηγούς κομμάτων στις 15 Οκτωβρίου αφού έχει προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου με το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Αυτή θα είναι και η τελευταία σύσκεψη πριν από την επίσημη υποβολή των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στην τρόικα. Η Κυβέρνηση θα καλέσει την τρόικα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες. Η παρουσία της τρόικας στο νησί έχει ωστόσο  προγραμματιστεί για την επομένη 16 Οκτωβρίου ημερομηνία έναρξης και των διαπραγματεύσεων. Ακολουθεί η ψήφιση του προυπολογισμού για το 2013 στις 20 Οκτωβρίου  ενώ έως τις 22 του ίδιου μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο διάλογος με την τρόικα.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία επιδιώκουν να προλάβουν το  Eurogroup του Νοεμβρίου ώστε να «κλειδώσει» το μνημονιακό πρόγραμμα το
οποίο ωστόσο εχει ανοικτές πολλές παραμέτρους.

Ένα από το θέμα που τίθεται είναι η αναλογία των περικοπών και των φορολογιών. Η τρόικα στο δικό της άτυπο μνημόνιο εισηγείται στη Λευκωσία να υπάρχει αναλογία περικοπές δαπανών 4 προς 1 φορολογίες. Η πρόταση της κυβέρνησης σε αυτό προβλέπει περικοπές 527 εκατομμύρια και νέες φορολογίες ή αυξήσεις φορολογιών της τάξης των 490 εκ. Με βάση τις αντιπροτάσεις, επομένως, αυτή η αναλογία δεν ικανοποιείται

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να τονίζουν ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να διαφοροποιηθεί, δηλαδή όχι μια φορολογία προς μια περικοπή, αλλά τέσσερις περικοπές προς μια φορολογία.

Η τρόικα μέσα στις προτάσεις της ζητούσε περικοπές της τάξης των 800 εκ και νέες φορολογίες ή αυξήσεις φορολογιών μόλις 200 εκ.

Άλλο κομμάτι αγκάθι αποτελεί η συνεισφορά του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι τα μέτρα είναι ετεροβαρή και σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν οι εισφορές από τον ιδιωτικό τομέα να αγγίζουν τα 700 εκ και από τον δημόσιο μόνο τα 400.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Στη σύσκεψη, επισημάνθηκε το ζήτημα των τραπεζών και ειδικότερα το θέμα της επίσπευσης κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας και της διασφάλισης της μόνιμης κατοικίας. Αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα, με την υπογραφή του μνημονίου θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις υποθηκευμένων ακινήτων. Το θέμα αυτό θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού της ερχόμενη Τετάρτη.

Πάντως, το ΑΚΕΛ παίρνει αύριο την οριστική του απόφαση έναντι του πακέτου αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης. ΔΗΣΥ και
ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιφυλάσσονται να αποφασίσουν αφού λάβουν το ολοκληρωμένο πακέτο.

Οι Οικολόγοι ξεκαθάρισαν ποια σημεία θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν και ποια θα πρέπει να επανεξεταστούν.

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ δεν ικανοποιείται με τα μέτρα που αφορούν το δημοσιονομικό κομμάτι.