Πρότυπo της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ΚΟΑΠ!

Μηδενικές ποινές για την Κύπρο κατέδειξε ο έλεγχος που διενήργησε στις 3 με 6 Μαΐου 2011 η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.

“Αποτελεί ασύνηθες φαινόμενο, μετά από τέτοιου είδους ελέγχους, όπου συνήθως στα κράτη – μέλη επιβάλλονται μεγάλα ποσά εκατομμυρίων ως ποινές, ένα κράτος – μέλος -και μάλιστα του μεγέθους της Κύπρου- να καταφέρει να έχει μηδενικές ποινές”, δηλώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΚΟΑΠ.

Ο Επίτροπος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, Κώστας Πετρίδης, δηλώνει πως “νοιώθει την ανάγκη να συγχαρεί το προσωπικό του ΚΟΑΠ, που άοκνα και με επαγγελματικό τρόπο εργάσθηκε, πολλές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν, για να καταφέρει αυτό το επίτευγμα στη χώρα μας, που την κατατάσσει πλέον στις χώρες – πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής”.

“Δεν είναι λίγα ούτε και ανήκουν στο παρελθόν παραδείγματα μεγάλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “που τους επιβλήθηκαν ποινές που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και 700 εκατομμύρια ευρώ”.

“Οι ποινές αυτές”, προστίθεται στην ανακοίνωση, “αποτελούν και ένδειξη της λειτουργικής ικανότητας και συμμόρφωσης των Οργανισμών Αγροτικών πληρωμών με την κοινοτική αλλά και εθνική νομοθεσία”.

Σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ, “η Κύπρος, στον προηγούμενο έλεγχο της, είχε υποστεί βαρειές ποινές στο ύψος των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυπρίου Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών, “η επιτυχία αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογισθεί κανείς το μικρό πολιτικό εκτόπισμα της χώρας μας και ακόμα ότι αυτό επιτεύχθηκε σε συνθήκες πλήρους απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας”.